Mare Nostrum

Priznanje HRT-u: TV centru Rijeka eurovizijska nagrada za priču ”Stanovi za ribe”

Sanja Gašpert

Foto HRT

Foto HRT



RIJEKA Hrvatska radiotelevizija (HRT) osvojila je nagradu za najbolju priču ponuđenu i prilagođenu za mediteransku vijest ERN-Med za 2018. godinu – »Submarine Habitats« (»Stanovi za ribe«), u sklopu natječaja s temom »Mare Nostrum: neprocjenjiva baština Mediterana«. Za osvajanje nagrade zaslužna je novinarska ekipa iz TV centra Rijeka – novinarka Klaudia Modrić Plantarić, snimatelj Branimir Vincetić i montažer Mauro Tončinić te eurovizijske novinarke iz Odjela razmjena programa međunarodna i domaća, Katarina Gašperov i Sandra Miletić, koje su obradile i priredile priču po pravilima EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) za eurovizijsku razmjenu vijesti. HRT-ov eurovizijski prilog donio je priču o jedinstvenom pokušaju ponovnog oživljavanja dijela jadranskog podmorja, koja je prvi put bila objavljena u emisiji »More«, 18. studenog 2018. godine. Riječ je o projektu Mare Modul koji je okupio hrvatske umjetnike i znanstvenike u zajedničkoj izradi podvodnih skulptura – stanova za ribe u zaljevu Kraljevica, sve u cilju revitalizacije morskog životinjskog svijeta, a za dvije godine će biti poznati prvi rezultati ove akcije.


– Međunarodni partneri HRT-a uvijek imaju nove projekte i odgovornost Odjela razmjena programa međunarodna i domaća je da predstavlja HRT u svijetu na način da daje međunarodni početak pričama iz cijele Hrvatske. Ponovno se suradnja novinarskih ekipa i Odjela za razmjenu programa međunarodnu i domaću pokazala uspješnom, jer ovo nije prva međunarodna eurovizijska nagrada. Uz nagradu za najbolju priču koju je osvojio HRT, dodijeljena je i posebna zahvala libijskoj nacionalnoj televiziji (LNC) zbog povratka ne samo u eurovizijsku mediteransku razmjenu, već i u euro-mediteransku audiovizualnu suradnju, ističu na HRT-u.


ERN-Med nagradu dodjeljuje COPEAM – Stalna konferencija mediteranskih javnih medijskih servisa (Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators). Hrvatska radiotelevizija bit će domaćin 26. godišnje konferencije koja se održava u Splitu u travnju ove godine, gdje će biti dodijeljena i ova nagrada.