Financiranje iz Europe

Prirodoslovnom muzeju odobrena 4 EU projekta vrijedna milijun eura

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Možemo reći da je ovo zahuktavanje pred 2020. godinu, pred projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture, kada će ovi projekti ujedno i biti završeni. Prirodoslovni muzej Rijeka među ustanovama je u kulturi u našoj Županiji predvodnik u europskim projektima – kazao je Valerij Jurešić



RIJEKA Prirodoslovnom muzeju Rijeka su za financiranje iz europskih fondova odobrena četiri projektna prijedloga, na kojima financijski udio Muzeja iznosi ukupno oko 7,7 milijuna kuna, a kroz projekte su u naredne dvije i pol godine planirana infrastrukturna ulaganja, zapošljavanje stručnih djelatnika i brojne programske aktivnosti, rečeno je to na  konferenciji za novinare održanoj u Prirodoslovnom muzeju.


– Možemo reći da je ovo zahuktavanje pred 2020. godinu, pred projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture, kada će ovi projekti ujedno i biti završeni. Prirodoslovni muzej Rijeka među ustanovama je u kulturi u našoj Županiji predvodnik u europskim projektima – kazao je Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, koja je partner i pokrovitelj u ovim projektima.


 Ravnateljica Muzeja Željka Modrić Surina, koja je kazala kako su to projekti »Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana«, »Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku (Kras’n’Krš)«, »Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpinum Iuliarum (Claustra+)« i Living on the Karst Edge (LIKE), koji će otvoriti tri nova radna mjesta.– Ukupna vrijednost projekta »Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana« je 61 milijun kuna, pri čemu se sredstvima EU financira oko 78 posto iznosa. Prirodoslovni muzej Rijeka jedan je od partnera na projektu, s budžetom od 2.598.128,46 kuna – kazala je Modrić Surina.Kao glavni cilj projekta »Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku (Kras’n’Krš)« istaknula je očuvanje prirodne i kulturne baštine krškog krajolika.




Muzej će sudjelovati u valorizaciji biološke i geološke prirodne baštine, identifikaciji posebno vrijednih »vrućih točaka« bioraznolikosti krškog područja, a saznanja o vrijednosti prirodne baštine krša planiraju se oblikovati u proizvode zanimljive različitim skupinama turista i posjetitelja – uredit će se interpretacijski centar planinskog krša u sklopu novog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, interaktivni multimedijalni dio postava u Rijeci, također na temu krša, a na području Platka će se postaviti atraktivna edukativna staza namijenjena različitim skupinama posjetitelja.


Projekt »Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpinum Iuliarum (Claustra+)« nastavak je projekta Claustra, a u sklopu projekta Prirodoslovni muzej Rijeka će sudjelovati različitim aktivnostima koje će život starih Rimljana i funkcioniranje obrambenog sustava predstaviti u kontekstu odnosa starih Rimljana s prirodom, kao i u smislu današnjih prirodnih vrijednosti koje okružuju arheološka nalazišta.Muzej će, između ostalog,  kroz projekt realizirati veliku i atraktivnu putujuću izložbu te javnosti predstaviti tipičan rimski vrt, provesti veliki broj radionica te sudjelovati u organizaciji Rimske noći. Govoreći o projektu »Living on the Karst Edge (LIKE)«, Modrić Surina je kazala kako je glavni cilj projekta zaštita prirodne baštine, a usmjeren je na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina.


– U provedbi projekta Muzej će sudjelovati u stručnim i znanstvenim istraživanjima i samoj zaštiti travnjaka, biljnih vrsta Tommasinijeve merinke i razgranjenog srpca, a realizirat će se i interaktivni digitalni sadržaji koji će biti dostupni publici i u prostorima Muzeja u Rijeci i u Brodu na Kupi, ali i u prostorima partnerskih institucija, kazala je Modrić Surina.