Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Uključite se

Pripremamo sasvim poseban kalendar: Kako vi čitate Rijeku?

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 10:33 2019-07-01T10:33:00+02:00

Rijeka je grad prepun izazova, grad koji uvijek može iznenaditi... Rijeku treba jednostavno čitati kao grad; urbaniji od drugih, drugačiji od drugih, grad iznimne povijesti, kulture i arhitekture, grad koji treba otkriti i upoznati, osjetiti i doživjeti, grad u kojem treba uživati, napisao je u predgovoru kultne knjige Radmile Matejčić »Kako čitati grad« riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Da, Rijeka je grad koji uvijek može iznenaditi i kojeg uvijek iznova valja »čitati«, grad brojnih priča, grad različitih ljudi, grad izazovnih identiteta. Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji će iduće godine ponosno ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, europskog glavnog grada kulture koji će tijekom 2020. u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život, te svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu.

Brojni europski gradovi dosada su iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra.

Laskava titula i značajan jubilej

I dok se Rijeka sprema preuzeti laskavu titulu EPK, Novi list se priprema za iznimno značajan jubilej – naime upravo iduće godine omiljena riječka novina slavi čak 120 godina postojanja.

ODREDIMO ZAJEDNO SASTAVNICE RIJEČKOGA IDENTITETA!

Koja je vaša Rijeka, kako vi vidite i čitate grad na Rječini? Dostavite nam do 20. srpnja dvanaest vaših prijedloga s temom riječkoga identiteta. Nakon što vaše prijedloge primimo i razvrstamo, onda ćemo ih i nagraditi. Potom 1. kolovoza otvorit ćemo  i Natječaj za fotografije kalendara za 2020.  Odabranih 12 fotografija, uz dodatnu koja će krasiti naslovnicu kalendara, bit će, kao i prethodnih godina, honorirane s tisuću kuna.

Prve novine pod nazivom Novi list je 1900. godine pokrenuo Frano Supilo i bila je to novina koja je promijenila tradicionalno shvaćanje novinarstva. U to vrijeme Novi list je bila jedna od vodećih novina u cijeloj Europi, koju su mnogi citirali jer je davala konkretne i točne podatke, neovisne o političkim pritiscima i natražnjačkim prijetnjama. 

Komparativne studije s ostalim novinama iz tog vremena pokazale su se kako je koncept Novog lista suvremenim pristupom, grafičkim, novinarskim i uredničkim pristupom temama i tekstovima bio uz bok svjetskim novinarskim perjanicama. Novom listu uspjelo je imati odlične prihode od oglašavanja istovremeno objavljujući angažirane tekstove i bitne teme za čitateljstvo. Koncept koji je i danas aktualan, san svakog poštenog novinara i medija koji suštinski shvaćaju Supilovu ostavštinu.

Ususret 2020.

I baš ususret 2020. godini u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture,  Novi list za svoje čitatelje priprema jedan sasvim poseban kalendar, onaj koji će se baviti upravo riječkim identitetom, odnosno različitim i brojnim sastavnicama riječkog identiteta. Jer Rijeka, riječki identitet i Novi list neodvojivi su jedan od drugoga.

UP313PF15 (1)

A koje su sastavnice riječkog identiteta? Pitanje nije nimalo jednostavno, ni lako, jer svatko ima svoju neku Rijeku, svoje »čitanje« grada na Rječini. Koja je vaša Rijeka, kako vi vidite i čitate grad na Rječini?

Dostavite nam do 20. srpnja dvanaest vaših prijedloga s temom riječkoga identiteta. Nakon što vaše prijedloge primimo i razvrstamo, onda ćemo ih i nagraditi. Naime, čitatelje koji predlože teme riječkoga identiteta nagrađujemo s po tri knjige Biblioteke Puntape – »Kad vruja zavruja«, »Duša zdola kamika«, »Češ me, nećeš me« – urednice Rajke Jurdane-Šepić. Potom 1. kolovoza otvorit ćemo  i Natječaj za fotografije kalendara za 2020.  Odabranih 12 fotografija, uz dodatnu koja će krasiti naslovnicu kalendara, bit će, kao i prethodnih godina, honorirane s tisuću kuna.

Vaše prijedloge dostavite nam na mail: marketing@novilist.hr ili na adresu: NOVI LIST, za teme riječkoga ideniteta, Zvonimirova 20 a, 51000 Rijeka. Partneri projekta su HEP, SPAR, Jadrolinija.

Kalendar Novoga lista objavljujemo tradicionalno u četvrtak, 5. prosinca uoči blagdana sv. Nikole, a prema želji čitatelja označene su i Mjesečeve mijene za koje je suradnik  slavni Korado Korlević,  poznati  hrvatski astronom iz Višnjana u Istri.

Fotogenična tema

Kalendar Novog lista najobimniji je i najveobuhvatniji kalendar u hrvatskom dnevnom tisku i uvijek izaziva veliko zanimanje. Primjerice za prošlogodišnje izdanje na temu željeznička infrastruktura pristiglo nam je više od 1.500 fotografija, no vjerujemo da je ovogodišnja tema riječkog identiteta još zanimljivija i još fotogeničnija, te očekujemo  još više fotografija...

uranovo123

Stoga,  pripremite se i krenite s fotoaparatom u snimanje motiva riječkoga identiteta. A teme su brojne – od povijesnih, kulturnih, gospodarskih, obrazovnih i znanstvenih, sportskih, običajnih i tradicijskih, vjerskih, glazbenih, jezičnih, gastronomskih, metereloških...

Primjerice, nekima je Rijeka  punk-rock, Paraf, Termiti Let 3, Urban, Jonathan... Rijeka je i Ri Rock, najdugovječniji festival posvećen demo bendovima koji je ove godine proslavio ni manje ni više nego 40 godina.

PALACH13

Nekima je HNK Rijeka, jedan od najuspješnijih hrvatskih klubova po tradiciji i značenju u hrvatskom nogometu osnovan 1946. i koji u  svojim vitrinama ima jedan naslov državnog prvaka, 7 nacionalnih kupova, jedan Hrvatski nogometni superkup, te Balkanski kup osvojen 1978. godine. Tu je i neodvojiva Armada,  riječka navijačka skupina nastala 1987. okupljanjem tridesetak mladih navijača na terasi robne kuće Rijeka i koja od tada vjerno prati svoj klub, bilo da pobjeđuje, bilo da gubi.

S24VK34

Nekima je Rijeka – voda, grad koji teče. I ne samo zbog mora i Rječine, već i zbog kiše. Da se kiša i Rijeka vole, nije novost, zna naš grad biti i ne samo najkišovitiji u Europi, već i u svijetu.

RI257SJ30

Naravno, tu je i industrijska baština, Torpedo, 3. maj... Ali i otvorenost, tolerantnost, suživot manjina, multikulturalnost...

kamppusnovo345

G181VK18.JPG11

480408

Ma Rijeka je sve to i mnogo više, pa neka i ovaj projekt bude lijepi i edukativni prilog pripremama i realizaciji Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

NL-LOGO-C

HEP_LOGO

ISP-SM-LOGO

 

JADROLINIJA-LOGO2019

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.