Rezultata - nema

Priprema se smjena na čelu Luke Rijeka: Mierzewski na odlasku, nasljeđuje ga Grabovac?

Marinko Glavan

snimili: Marko Gracin, Roni Brmalj

snimili: Marko Gracin, Roni Brmalj

Iako predsjednik NO-a Luke Rijeka Alen Jugović nije htio službeno potvrditi ovu informaciju, ona nam je potvrđena iz nekoliko neovisnih, dobro upućenih izvora, koji tvrde kako će Poljak, imenovan na mjesto predsjednika Uprave sukladno sporazumu poljskog OT Logisticsa i mirovinskih fondova, koji zajedno drže više od 50 posto dionica tvrtke, na sjednici NO-a najvjerojatnije biti razriješen dužnosti.



RIJEKA – Poljak Jedrzej Mierzewski vjerojatno će, kako saznajemo, biti smijenjen s mjesta predsjednika Uprave Luke Rijeka d.d. i to već na idućoj sjednici Nadzornog odbora tvrtke, zakazanoj za kraj veljače. Kao najizgledniji kandidat za njegova nasljednika spominje se Duško Grabovac, sadašnji član Nadzornog odbora Luke Rijeka, imenovan iz redova mirovinskih fondova koji zajedno drže više od trideset posto dionica tvrtke.


O smjeni Mierzewskog, prvog stranca na čelu Luke Rijeka, koji je na toj poziciji tek nešto više od godinu dana, u krugovima oko Luke govori se već nekoliko mjeseci. Prema informacijama koje smo dobili, Nadzorni odbor će o njegovoj smjeni odlučivati zbog nezadovoljstva ostvarenim poslovnim rezultatima, kao i narušenih odnosa unutar tvrtke, koju je zbog toga napustio dio stručnjaka, te zbog narušenih odnosa s dijelom klijenata i poslovnih partnera Luke Rijeka.


Bez komentara


Iako predsjednik NO-a Luke Rijeka Alen Jugović nije htio službeno potvrditi ovu informaciju, ona nam je potvrđena iz nekoliko neovisnih, dobro upućenih izvora, koji tvrde kako će Poljak, imenovan na mjesto predsjednika Uprave sukladno sporazumu poljskog OT Logisticsa i mirovinskih fondova, koji zajedno drže više od 50 posto dionica tvrtke, na sjednici NO-a najvjerojatnije biti razriješen dužnosti.




Telefonom smo kontaktirali Mierzewskog, koji nam je kratko odgovorio kako nema nikakvih informacija o vlastitoj smjeni.



– Ali ponekad su neki ljudi bolje obaviješteni od onoga o kome se radi. Nemam nikakvog komentara osim toga, kratko je kazao Mierzewski. Bez komentara je bio i Duško Grabovac, koji nije htio potvrditi, ali ni demantirati da mu je ponuđeno čelno mjesto Luke Rijeka.


U Upravi Luke Rijeka, ukoliko Mierzewski bude smijenjen, kako saznajemo, ostaju njegov sunarodnjak Bartolomiej Pastwa, te Tomislav Kalafatić. Smjena Mierzewskog, inače, bit će već druga promjena u sastavu Uprave Luke Rijeka u manje od godinu dana, nakon što je prošle godine iz Uprave, bez previše objašnjenja, smijenjen Vedran Tićac. Tićac je, neslužbeno, smijenjen upravo zbog sukoba s Mierzewskim po brojnim pitanjima, od zapošljavanja pojedinih kadrova u Luci Rijeka, do cjelokupne poslovne politike i odluka Uprave.


Službeni rezultati poslovanja Luke Rijeka d.d. za prošlu godinu bit će objavljeni na Zagrebačkoj burzi potkraj ovoga mjeseca, no neslužbeno saznajemo kako je ukupan promet iznosio 2.534.422 tona, što je jedan posto manje nego u 2017. godini, prije imenovanja Mierzewskog. Pad prometa zabilježen je u generalnom teretu, kojeg je bilo 464 tisuće tona, odnosno 17 posto manje nego godinu ranije. Kad je riječ o kontejnerima (u dijelu koji se odnosi na Luku Rijeka, bez kontejnerskog terminala Brajdica, koji je imao rast prometa), promet je 16 posto manji, dok je promet drva pao tri posto. Ukupni rezultat donekle je spasio promet rasutog tereta od milijun i 655 tisuća tona, odnosno sedam posto više nego u 2017. godini.



U nešto više od godinu dana koliko je na poziciji predsjednika uprave Luke Rijeka Jedrzej Mierzewski je, neslužbeno saznajemo, primao plaću u iznosu od sedam tisuća eura neto. Tom iznosu treba pribrojiti i oko dvije tisuće eura mjesečno, koliko mu je tvrtka plaćala za najam luksuznog stana u Kostreni, što znači da je ukupno u godinu dana njegov angažman Luku stajao više od sto tisuća eura, da bi promet tereta bio praktički identičan kao i godinu ranije. Hoće li mu, u slučaju smjene, biti isplaćena i otpremnina, te u kom iznosu, nismo uspjeli saznati, a predsjednik Nadzornog odbora Alen Jugović kazao je kako isplata otpremnine članovima uprave ovisi o tome je li riječ o izvanrednom ili sporazumnom raskidu ugovora o radu.



Vraćanje povjerenja


Time na kraju godine poslovna slika Luke Rijeka izgleda nešto povoljnije nego u prvoj polovici 2018. godine, kada je zabilježen pad prometa od 17 posto, zbog čega je, na zahtjev dijela lučkih sindikata, bila sazvana i posebna, tematska sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije. Sjednici je prisustvovao i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, koji je još tada najavio moguće smjene na vrhu tvrtke, u dogovoru države koja je vlasnik 25 posto dionica Luke, te mirovinskih fondova.


U zahtjevu za sazivanje tematske sjednice GSV-a, dio lučkih sindikata je Upravu Luke Rijeka prozvao zbog loših poslovnih odluka, kršenja radničkih prava, pogodovanja podobnima nauštrb sposobnih, te kadrovskog devastiranja firme. Tek će se pritom vidjeti kakav je bio financijski rezultat u prošloj godini, za koji je sam Mierzewski u nedavnom razgovoru za Novi list tvrdio da će biti bolji nego godinu ranije.


No očito da pozitivni pomak u prometu u drugoj polovici godine nije bio dovoljan da Mierzewski zadrži naklonost većinskih vlasnika Luke Rijeka. Grabovčeva prva dužnost trebalo bi biti vraćanje povjerenja i dobrih poslovnih odnosa s partnerima i klijentima, ali i unutar same tvrtke. Konačna odluka o smjeni Mierzewskog navodno će uvelike ovisiti o Grabovčevoj spremnosti da preuzme njegovu dužnost, s obzirom na njegovu prilično komotnu trenutnu poziciju savjetnika uprave u Allianzu.



Inače, Duško Grabovac Riječanima je dobro poznato ime, jer je tijekom karijere obavljao niz visokih dužnosti u HNK Rijeka, kao i Hrvatskom nogometnom savezu, a veći dio karijere povezan je i s osiguravajućim kućama. Jedrzej Mierzewski je, pak, najveći dio karijere proveo u lučkim i logističkim tvrtkama – između ostalog bio je i menadžer na najvećem baltičkom kontejnerskom terminalu u luci Gdanjsk, a prije dolaska u Rijeku radio je u Egiptu za tvrtku DP World.