Press kolegij

Primorsko-goranskoj županiji ostalo neiskorištenog novca u proračunu. Evo na što će ga utrošiti

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na natječaj za dobivanje proračunskih sredstava koja su ostala neiskorištena prijavilo se 18 škola kojima je osnivač PGŽ, i sve su dobile novac



RIJEKA – Sa slobodnim proračunskim sredstvima koja su ostala neiskorištena u proračunu, PGŽ će financirati nadstandard u osnovnim i srednjim školama kroz Upravni odjel za odgoj i obrazovanje. 


Na natječaj se prijavilo 18 škola kojima je osnivač PGŽ i sve su dobile sredstva za financiranje prijevoza ili ulaznice za muzeje i centre kojima je osnivač Županija.


Financiraju se i natjecanja pa je jedan od najvećih iznosa otišao Gimnaziji Andrije Mohorovičića i to 38 tisuća kuna za natjecanje iz robotike u Turskoj, dok je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji za financiranje prvog međunarodnog programa mature na engleskom jeziku kao potpora otišlo 70 tisuća kuna. Sveukupno se na ovaj način škole u PGŽ-u financiraju s 220.102 kune.




Kako je na press kolegiju kazala zamjenica župana Marina Medrić, Japlenški vrh, zaštićeno područje u Gorskom kotaru površine 180 hektara, smanjit će svoj prostorni obuhvat.


– To je veliko područje kojim upravljaju Hrvatske šume dok je zaštita prepuštena JU Priroda. Međutim, kako se urbana zona Grada Delnica proširila unutar granica park-šume, Primorsko-goranska županija je 2017. godine Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputila dopis u kojem je iskazana potreba za promjenom obuhvata zaštićenog područja u cilju efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjem.


Smanjenjem prostornog obuhvata park-šumi bi pripadalo područje površine osamdesetak hektara, što bi omogućilo Javnoj ustanovi Priroda kvalitetnije upravljanje zaštitom i nadzorom područja, rekla je Medarić.


Županija je Općini Fužine dodijelila 290 tisuća za popravak broda na jezeru koji je uništen uslijed nevremena, a kako je najavio pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, Općina Matulji dobit će od Županije dodatnih 300 tisuća kuna za sufinanciranje Radne zone Miklavija, što znači da će PGŽ ovu zonu financirati s ukupno 800 tisuća kuna.