U Fužinama, Lokvama i na Cresu

Primorsko-goranska županija domaćin potomcima hrvatskih iseljenika

Hina

Fužine, foto Novi list

Fužine, foto Novi list

Ove godine Primorsko-goranska županija domaćin je projekta od 22. srpnja do 11. kolovoza, a 40 sudionika, među kojima je većina između 18 i 35 godina, te pet voditelja boravit će na području Fužina i Lokava u Gorskom kotaru te na Cresu



Ugovor o suradnji na projektu Eco Heritage Task Force, u kojem mladi hrvatskog porijekla iz cijelog svijeta sudjeluju volonterski u akcijama očuvanja prirodne i kulturne baštine u Hrvatskoj potpisali su u srijedu u Rijeci primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.


Ove godine Primorsko-goranska županija domaćin je projekta od 22. srpnja do 11. kolovoza, a 40 sudionika, među kojima je većina između 18 i 35 godina, te pet voditelja boravit će na području Fužina i Lokava u Gorskom kotaru te na Cresu.


U Gorskom kotaru, zajedno s volonterima Crvenog križa, pomagat će u starijim samačkim domaćinstvima u težim kućnim poslovima, uređenju kuće, pripremanju drva za zimu i slično. U Cresu će uređivati vanjski i unutarnji dio Doma za odgoj djece i Doma za starije osobe “Marko A. Stuparić”. 




Za sudionike će se organizirati tečaj hrvatskog jezika i filmska radionica tijekom koje će snimati film o lokacijama na kojima borave, te druga društvena događanja.


Župan Komadina je izrazio zadovoljstvo domaćinstvom projekta Eco Heritage Task Force te rekao da je to važno za Hrvatsku kao “malu zemlju s ogromnim iseljeništvom”.


Upravo Rijeka ima važnu ulogu u povijesti iseljeništva jer se odavde odlazilo u iseljeništvo u prekooceanske zemlje, rekao je. Danas bi trebalo učiniti što se može da ti pravci iseljavanja ne budu jednosmjerni, nego da se i neki mladi potomci iseljenika vraćaju u Hrvatsku, istaknuo je.


Mijo Marić naglasio je da je projekt u biti “radna akcija” usmjerena zaštiti baštine i kulture, odnosno identiteta. Neki od sudionika ni ne govore hrvatski jezik, niti su izravno vezani potomstvom, ali svi imaju veze s Hrvatskom i željeli su doći ovdje, a neki tu žele i ostati, rekao  je. 


Pročelnica mjerodavnog županijskog upravnog odjela Dragica Marač rekla je da su se odlučili pružiti mogućnost mladima da izravno pomažu ljudima, kako bi se bolje upoznali međusobno te kako bi mogli vidjeti izravne učinke svog rada.


Većina sudionika ove godine, kao i prošle, dolazi iz zemalja Južne Amerike.


Projekt Eco Heritage Task Force u Hrvatskoj traje od 1992.