Kolegij gradonačelnika

Primjedbe građana postale dio Plana uređenja Potoka – na području parka ipak neće biti zgrada

Damir Cupać

Dva elementa koja su se ticala postojeće prostornoplanske dokumentacije izmijenjena su upravo na temelju intervencije građana, poručio je gradonačelnik Vojko Obersnel, jer »poštujući struku i proceduru, nikome nije u interesu da radimo nešto što će biti protivno interesima građana«



RIJEKA U konačni prijedlog Detaljnog plana uređenja područja Potok ugrađene su primjedbe građana, a izmjene u odnosu na materijal koji je bio na javnoj raspravi pojasnila je ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Eda Rumora koja je još jednom potvrdila da se na području parka više ne planira izgradnja zgrade, koja je trebala predstavljati završetak stambenog bloka između Završnikove ulice i Ulice Nikole Cara.


Promjene


– Najznačajnija izmjena odnosi se na nekretninu bivšeg Elektromaterijala, na ulazu u bolnicu, čiji je novi vlasnik zatražio izmjene prostorno-planske dokumentacije. Planira se uklanjanje istočne zgrade i spojne zgrade, zapadna zgrada kompleksa zadržava se u prostoru, ali se na dijelu preostale neizgrađene površine planira gradnja nove zgrade mješovite – pretežito poslovne namjene ili hotela. Najveća planirana visina nove zgrade planira se uskladiti s visinom krova obližnjih zgrada. Nakon provedene javne rasprave i primjedbi građana, postignut je dogovor da se zadnja, šesta etaža, izvede kao tehnička, koja neće biti vidljiva iz pozicije pješaka, pojasnila je Rumora. Što se tiče lokacije u vlasništvu HEP-a u Ulici Nikole Cara, njezina se namjena iz komunalno-servisne mijenja u pretežno uslužnu.



Grad Rijeka će u povodu božićno-novogodišnjih blagdana dodijeliti novčanu pomoć u obliku poklon-bona u vrijednosti od 300 kuna za umirovljenike koji imaju prebivalište na području grada Rijeke i čija mirovina ne prelazi iznos od 1.700 kuna, te za osobe starije od 65 godina bez prihoda koji imaju prebivalište na području grada Rijeke. Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb će u razdoblju od 5. studenog do 10. prosinca 2018. godine prikupiti zahtjeve i dokaze o visini mirovine za umirovljenike s mirovinom od 1.400 kuna do 1.700 kuna. Poklon-bonovi bit će poslani na kućne adrese, a umirovljenici će moći preuzeti namirnice u razdoblju od 17. prosinca 2018. godine do 15. siječnja 2019. godine u prodavaonicama Plodina. – Procjenjuje se da će navedeno pravo, uz oko 900 umirovljenika koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć, ostvariti i oko 1.600 umirovljenika s mirovinom između 1.400 i 1.700 kuna, kao i 90 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda. Ukupno smo osigurali za ovu namjenu 800.000 kuna, pojasnili su u Gradu Rijeci.




– Smatramo, kao i građani, da više na tom mjestu, koji je širi centar grada, nema mjesta za komunalno-servisnu djelatnost, odnosno da se ta namjena mora premjestiti iz centra grada. Manje izmjene odnose se na omogućavanje dogradnje jedne etaže postojeće prizemne građevine u Završnikovoj ulici, kao i promjenu namjene trafostanice HEP-a, koja nije više u funkciji, u poslovni prostor.


Slikovit primjer


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je sudjelovanje u javnoj raspravi kada je riječ o prihvaćanju prostorno-planske dokumentacije i te kako bitno.


– Ovaj plan slikovit je primjer da nije točno da je nebitno prigovaramo li ili ne jer nas nitko ne sluša. Ovdje su se dva elementa koja su se ticala postojeće prostorno-planske dokumentacije izmijenila upravo na temelju intervencije građana. Stoga još jednom naglašavam važnost sudjelovanja u različitim javnim raspravama, jer poštujući struku i proceduru, nikome nije u interesu da radimo nešto što će biti protivno interesima građanima, zbog kojih se ovo u konačnici provodi, izjavio je Obersnel. Konačni prijedlog uputit će se resornom ministarstvu, a ako dobije suglasnost, proslijedit će se Gradskom vijeću na prihvaćanje.