KOMUNALNA NAKNADA

Prijepori oko nove gradske odluke: Nevjerojatno da je Svilno u četvrtoj zoni kao i Turnić

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Na odluku o kategorizaciji utjecala je samo činjenica što se u Svilnom  nalazi privredni gigant, tvrdi Vladimir Mišković, dok iz Grada Rijeke objašnjavaju da je  Svilno svrstano u četvrtu zonu ne zbog industrije, već zbog procjene ulaganja



RIJEKA U tijeku je javna rasprava o donošenju nove Odluke o komunalnoj naknadi i iako cijela priča, koja u konačnici donosi samo jedno, a to su novi iznosi na računima, još nije saživjela, mnoge je već sve to uznemirilo. Tako je u redakciju našeg lista stiglo pismo našeg čitatelja Vladimira Miškovića sa Svilna koji je odlučio reagirati jer je ovim dokumentom spomenuti »riječki kvart« ušao u tzv. četvrtu zonu te se tako poravnao u ovom slučaju s Turnićem, Krnjevom i Podmurvicama.


Po njemu je to nepravda, Svilno je po komunalnoj opremljenosti daleko od spomenutih dijelova Rijeke te njegovi stanovnici nikako ne bi trebali biti u istom »košu« kada se obračunava komunalna naknada, ogorčen je Mišković.


I internet je tu spor


– U Gradu tvrde da su se kod sastavljanja zona (a iz toga onda sve ostalo proizlazi pa i krajnji iznos naknade op.a) vodili kriterijem komunalne uređenosti, govori naš sugovornik. Ali to je samo još jedna neistina. Pa Svilno nema školu, vrtić, ambulantu, poštu, ljekarnu, tržnicu, kiosk, semafor, pješačke prijelaze, pošteno sportsko igralište, nogostupe, plinsku mrežu niti adekvatnu telekomunikacijsku mrežu. Tu je internet spor i neadekvatan.




Nadalje, s gradom je povezan režimom prigradske linije, a ako želimo koristiti uslugu taksija koji ima koncesiju za Rijeku, to ćemo platiti skuplje od onih koji žive u gradu. I kažu da smo isti – pa ja mislim da nismo. Da apsurd bude veći, čak je Drenova iza nas, a gdje je taj kvart u odnosu na naš. Mi smo desetljećima građani drugog reda, priča nam Vladimir Mišković.


On smatra da je na odluku o kategorizaciji u priči Svilno utjecala samo činjenica što se na njihovom prostoru nalazi privredni gigant (nije potrebno isticati koji), a on će velikom kvadraturom svojih poslovnih prostora garantirati lijepo i sustavno punjenje gradske blagajne.


– Iako jednako plaćamo i porez i prirez poput drugih građana, Svilno je uvijek zadnje kada treba nešto dobiti. Ono što imamo uglavnom smo sve sami napravili i gurali kroz Odbor. Kanalizaciju smo dobili tek prije par godina i to ne svi, ali to su bila sredstva EU-a. I iako pripadamo Rijeci, mi smo zapravo kompletno orijentirani na Čavle. Tamo nam djeca idu u školu, vrtić, čak i poštu podižemo tamo, dodaje naš sugovornik.


Namjenska sredstva


Upitali smo za komentar o ovom slučaju i Grad Rijeku. Oni su nam u svojem odgovoru, u kojem su između ostaloga navedeni razlozi zbog čega je napravljen novi prijedlog Odluke, a o čemu je naš list u više navrata pisao, istaknuli da su prihodi po stavci komunalna naknada zapravo namjenska sredstva koja se mogu utrošiti jedino za financiranje komunalne infrastrukture. Tako da to što Svilno nema ambulantu, kiosk ili slabi internetski signal – nije stvar komunalne prirode.


Nadalje, područje Svilno svrstano je u četvrtu zonu ne zbog industrije već zbog procjene ulaganja. U budućnosti to mu garantira i nešto više novaca, tako bi se u Svilno godišnje trebalo sliti nekih 7.117,000 kuna.


– Nadalje, prema ovom prijedlogu, za četvrtu zonu u koju je svrstano Svilno, komunalna naknada iznosi 0,41 kunu po četvornom metru što bi za stambeni prostor veličine 100 četvornih metara iznosilo 41 kunu, a za prosječni stan površine 60 četvornih metara 24,6 kuna, naveli su u Gradu Rijeci, ne skrivajući činjenicu da ovaj prijedlog u konačnici ipak za veći broj građana znači veću komunalnu naknadu.