Revija zdravih kolača povodom Svjetskog dana srca

Prevencija presudna za zdravo srce

Barbara Čalušić

U nedjelju, nakon predavanja i akcija na Korzu, građani su pozvani u šetnju Molo Longom s kojega će ih brod besplatno odvesti u Opatiju gdje se program nastavlja šetnjom i zdravom užinom u Thalassotherapiji



RIJEKA  Bolesti srca vodeći su uzrok smrti svugdje u svijetu, a godišnje na globalnoj razini uzrokuju oko 73 milijuna smrti. Smanjenju ovog broja doprinosi smanjenje utjecaja četiri glavna rizična čimbenika: pušenja, nezdrave prehrane, smanjene tjelesne aktivnosti i štetne uporabe alkohola. Na načine prevencije i zdravog stila života, diljem svijeta upozoravat će se građani povodom Svjetskog dan srca koji se obilježava u nedjelju.


  – Dva su temeljna gesla koja ističe i Svjetska zdravstvena organizacija: za zdravo srce treba stvarati zdravu okolinu, a na zdravlje srca može utjecati i svaki pojedinac svojim ponašanjem jer zdravo srce nije težak izbor, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. Vladimir Mićović.


  Na konferenciji za novinare najavljen je i program Svjetskog dana srca koji će se odvijati na dvije lokacije – na riječkom Korzu i u Opatiji. Događanje u Rijeci počinje tribinom u gradskoj vijećnici nakon koje će građani na Korzu moći izmjeriti tlak, šećer u krvi i dobiti savjete kardiologa.




U suradnji s Medicinskim fakulteteom i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo organizira i demonstraciju pružanja prve pomoći kod zatajenja srca. Događanju na Korzu pridružit će se i djeca iz riječkih osnovnih škola koja će na Korzu izrađivati crteže kojima će slati zdrave poruke.


 Građani su pozvani u šetnju Molo Longom s kojega polaziti brod koji će građane besplatno odvesti u Opatiju gdje se program nastavlja šetnjom i zdravom užinom u Thalassotherapiji. Događanje će završiti revijom zdravih kolača koju organizira Hrvatsko kardiološko društvo.



Obilježavanju Svjetskog dana srca već u petak će se pridružiti kardiolozi simpozijem kojeg zajednički organiziraju Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU-a, KBC Rijeka, Medicinski fakultet, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko kardiološko društvo.   Simpozij je posvećen novim dostignućima i izazovima suvremene kardiovaskularne medicine, a kako je kazao predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. Luka Zaputović bolesti srca u Hrvatskoj godišnje uzrokuju gotovo polovicu svih smrti. Pritom se kod svake pete osoba koja umire od bolesti srca uzrok smrti može izravno povezati s pušenjem.


  Prema riječima predsjednika podružnice Hrvatskog kardiološkog društva prof. dr. Alena Ružića, zdravom slasticom može se smatrati svaki kolač koji svoju kreativnu recepturu isitiče kako izbjeći korištenje nezdravih namirnica poput margarina, bijelog brašna, umjetnih boja i aroma, promovirajući pritom korištenje, prirodnih i zdravih sastojaka poput punozrnatih žitarica i raznih vrsta brašna proizvedenih od punog zrna, domaće svježe, suho i na drugi način prerađeno voće prirodna nutririvna i nenetritivna sladila kao što su med, fruktoza, nerafinirani šećer i stevia kao i zdrave masnoće (maslinovo ulje i druga biljna netropska ulja), mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom mliječne mlasti te čokolade s visokim udjelom kakaa.


  – Svaki sudionik akcije trebao bi uz kolač dostaviti popis sastojaka i kratku recepturu za izradu kako bi se na primjeren način mogla prikazati originalna ideja tijekom izložbe kolača u opatijskoj kavani Kontinetal. Najbolji zdravi kolači bit će nagrađeni nagradom ThalassoWellness centra, rekao je prof. dr. Ružić. Istaknuo je da uvođenje ovakvih načina prevencije gotovo ništa ne košta, a naša regija ni po čemu se kad je riječ o dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti ne razlikuje od najnaprednijh zemalja.


  – Jedino što nam nedostaje je bolja prevencija, a to je poticanje bolesnika i svih rizičnih skupina na prihvaćanje zdravog načina života, rekao je prof. dr. Ružić.