Maleni galeb

Prekrasna priča iz riječkog kvarta: Susjede brinu o malenom galebu koji je ispao iz gnijezda

Portal Novilist.hr

FOTO/Dajana Lešić

FOTO/Dajana Lešić

Dok jedan dio susjeda negoduje zbog malog galeba, drugi je spremno uhvatio ulogu dadilje sve dok mališan ne poleti.



Svatko tko je barem jednom posjetio Rijeku, susreo se s našim galebovima i golubovima. Iako mnogima idu na živce jer nerijetko raznose smeće i ostavljaju „ukrase“ na autima, veza Riječana i galebova je svakako posebna. 


Tome svjedoči i priča naše sugovornice, Dajane Lešić, koja se već danima brine upravo za jednog malenog galeba.


Prije nekoliko dana, stanari jedne zgrade u Rijeci su prihvatili poseban zadatak. Maleni je galeb ispao iz gnijezda, a naša sugovornica kaže da se to vjerojatno dogodilo kada je dimnjačar čistio dimnjak na zgradi.




S obzirom na to da je ptica još premalena za let, osuđena je na šetanje ulicom. Stanari često viđaju „mamu ili tatu galeba“ koji se svako toliko spuštaju iz visokog gnijezda da bi provjerili svog mališana.


Dok jedan dio susjeda iz ulice negoduje što „tata galeb“ tjera ljude koji se približe njegovoj bebi i pokušavaju se riješiti malene ptice, drugi dio se uhvatio uloge dadilje.


Kada u blizini nisu „mama ili tata“, dvije susjede spremno uskaču u njihovu ulogu. Tako svakodnevno po nekoliko puta obilaze malenog galeba, nose mu vodu u zdjelici i paze da ga ne dohvati kakva veća životinja ili susjed.


FOTO/Dajana Lešić


FOTO/Dajana Lešić



Lešić kaže da su pokušavale vratiti malog galeba u gnijezdo, ali postupak je jednostavno neizvediv jer se gnijezdo nalazi na vrhu zgrade. S obzirom na to da „gdje god pokucaju, nitko im ne otvara vrata za pomoć“, susjede i dalje čuvaju mladunče.


Maleni se galeb obično skriva ispod obližnjih auta gdje najčešće i spava. Lešić priznaje da je tako zaštićen od radoznalih pogleda i djece čija igra nerijetko ima nasilnih konotacija usmjerenih prema njemu, pa stoga galeb ispod automobila provodi većinu svog djetinjstva.


FOTO/Dajana Lešić


FOTO/Dajana Lešić



Izlazi tek kada ga posjete njegovi mama i tata ili kada primijeti da su mu susjede ostavile vodu i hranu. Lešić kroz smijeh dodaje da se u zdjelici s vodom često zna i okupati.


Topla priča iz riječkog kvarta svjedoči o ljubavi čovjeka prema nemoćnoj životinji, a mi se nadamo da će ova imati sretan kraj. Ako netko ima ideju kako pomoći malenom galebu i njegovim “dadiljama”, svaka je ideja dobrodošla. 


Ako susjede nastave s ulogom dadilja, pitanje je tek vremena kada će maleni galeb sretno poletjeti i priključiti se svojoj obitelji.