O zaboravljenim zanatima

Predstavljena slikovnica Jadranke Cetina »Gašparov malin«

Sanja Gašpert

Jadranka Cetina i slikovnica Gašparov malin / Foto V. KARUZA

Jadranka Cetina i slikovnica Gašparov malin / Foto V. KARUZA

Slikovnica Jadranke Cetina nastala je iz njezinih razgovora s Brunom i Vidom Kukuljan, mlinarom i mlinaricom iz Martinova Sela, čuvarima tradicije ovog nekad važnog posla o kojem je ovisio život



JELENJE U Osnovnoj školi Jelenje-Dražice u Jelenju predstavljena je slikovnica Jadranke Cetina »Gašparov malin«, pisana na kastavskoj i grobničkoj čakavštini te standardnom hrvatskom jeziku, u izdanju Društva Naša djeca Kastav, Naklade Kvarner i Matice hrvatske – Ogranak Jelenje.


Izgubljeni mlinovi


Kako je tom prigodom kazala autorica Jadranka Cetina, slikovnica je nastala iz njezinih razgovora s mlinarom i mlinaricom Gašparovog mlina u Martinovom Selu, Brunom i Vidom Kukuljan, koji su, kako je kazala, vlasnici mlina i čuvari tradicije ovog nekada iznimno važnog posla o kojem je ovisio život ljudi.


Prigodnim riječima obratila se i Ada Maršanić, grobnička spisateljica čije su omiljene teme upravo one iz bogate povijesti Grobnišćine, koja je dodala kako je prije puno godina na Grobnišćini bilo dvadesetak mlinova, od kojih najviše, njih šest, u Lukežima.




– Mlinovi su tih godina uvijek imali što za mljeti. Nažalost, s godinama su se izgubili, a kao jedan od glavnih razloga tome sigurno su velike poplave Rječine. Godine 1992. Gašparov mlin u Martinovom Selu, jedini u širem krugu koji pokreće vodena snaga, konzervatorski je zaštićen. Upravo stoga velike pohvale inicijativi da se objavi slikovnica s ovom tematikom, jer opisuje stare zanate koji su pomalo zaboravljeni, kazala je Maršanić.


Predstavnik Naklade Kvarner Franjo Butorac istaknuo je kako je Gašparov mlin u Martinovom Selu prvorazredni spomenik naše kulturne baštine koji je još uvijek u funkciji.


Biblioteka Zavičaj


– Želja nam je bila predstaviti zanate koji su nestali ili pomalo nestaju, a koji pokazuju bogatstvo naše baštine. Ovo je šesta u seriji slikovnica o starim, gotovo zaboravljenim zanatima. Idejna začetnica i pokretačica cijelog projekta u sklopu Biblioteke Zavičaj je Jadranka Cetina. Do sada su objavljene slikovnice »Palerija« (2007.), »Košići« (2008.), »Košnja i stog« (2009.), »Peknjica« (2012.), »Japlenica ale japnenica« (2013.) i »Gašparov malin«, a u pripremi je o bačvarskom zanatu, kazao je Butorac.