U Muzeju djetinjstva

Predstavljena prva slikovnica Višnje Laginja: Kako me mama naučila letjeti

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – “Kako me mama naučila letjeti” prva je slikovnica Višnje Laginja, riječke kiparice, poznate i po tome što je studirala kiparstvo od svoje 44. do 49. godine, kad je i diplomirala.


– Prva, ali mislim ne i posljednja slikovnica, kazala je Višnja predstavljajući svoje prvo štivo publici u Muzeju djetinjstva.


Kao i svaka slikovnica, i ova je isprepletena ilustracijama i tekstom, no dvije su tu posve neuobičajene stvari. Prvo, Višnja je autorica i ilustracija, i teksta, a drugo – ilustracije su crno bijele, za razliku od uvijek šarenih slikovnica.




– Budući da je radnja slikovnice zasnovana na snu kojega sam sanjala prije petnaesatk godina, ilustracije su crno bijele, a i kaže se da su snovi crno-bijeli, a život obojen. No, ja se ni inače ne volim izražavati bojama, iako volim boje, kazala je Višnja.


Slikovnica je namijenjema djeci ranijeg školskog uzrasta, ali i roditeljima, priča je to u kojoj se isprepliću stvarnost i mašta; topla i inspirativna priča o posebnoj povezanosti djeteta i roditelja u kojoj dijete uz ljubav i podršku slobodno kroči svojim putem.