'Tajanstveni morčići'

Predstavljena knjiga Gjona Antonija: ‘Morčić je riječki simbol mira’

M. Duvnjak

Gjon Antoni  i Jasna Gržinić / Snimio Silvano JEŽINA

Gjon Antoni i Jasna Gržinić / Snimio Silvano JEŽINA

Sam autor i cijenjeni autoritet tradicionalne izrade morčića Gjon Antoni pažnju publike usmjerio je na krunu u katedrali sv. Vida čije je podnožje opasano morčićima te je istaknuo kako sam morčić nije turčin, već simbol mira



RIJEKA Poznati restaurator i zlatarski majstor za izradu morčića Gjon Antoni u svojoj knjizi »Tajanstveni morčići«, čije je dopunjeno izdanje danas predstavljeno u sklopu proslave Dana sv. Vida, odlučio je odgovoriti na dugo postavljana pitanja vezana uz povijest, značenje i tradicionalne načine izrade ovog tradicionalnog riječkog suvenira.


Domaćin prezentacije, gradonačelnik Vojko Obersnel, zahvalio je riječkom jedinom majstoru izrade morčića na promoviranju simbola Rijeke, uz što je najavio i novi projekt riječkog Muzeja morčića u kojem će biti održavane i radionice autohtone tradicionalne izrade suvenira.


Lektorica knjige Jasna Gržinić istaknula je važnost odgovaranja na pitanje što je točno morčić, koja je njegova povijest i kako se on izrađuje zbog velike mistike koja okružuje taj simbol.




Objasnila je kako je morčić simbol pobjede dobra, simbol koji nije ispražnjen od značaja već ih je prepun. Taj ikonološki program nosi poruku, u  licu neprijatelja skriva svetačko lice koje donosi nove početke i čuva od neprilika još od svojih početaka izrade u 13. stoljeću.


Sam autor i cijenjeni autoritet tradicionalne izrade morčića Gjon Antoni pažnju publike usmjerio je na krunu u katedrali sv. Vida čije je podnožje opasano morčićima te je istaknuo kako sam morčić nije turčin, već simbol mira.


Izdavač i cijenjeni novinar Silvije Tomašević naveo je razloge zbog kojih smatra da je revitalizacija morčića potrebna, ističući anegdotu koja mu se dogodila s hrvatskim veleposlanikom u Rimu koji nije niti čuo za riječkog morčića.


Iznio je i još jedan međunarodni primjer u kojem je prošlog Božića princeza od Kenta nosila morčića na ručku u Birminghamskoj palači, nakon čega su je strani mediji napali za rasizam, što je Tomašević komentirao riječima da će rado poslati primjerak knjige i Britanskoj monarhiji kako bi im ukazao na to da su morčići bili simbolom puno prije pojave rasizma, te da s njim nemaju veze.


Ova bogata monografija će po promotivnoj cijeni od 100 kuna biti dostupna u knjižari Edita do kraja tjedna.