Code klubovi

Predstavljen projekt ”Hrvatska stvara” u Rijeci: Želimo mladima pokazati da mogu uspjeti

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA – »Hrvatska stvara« projekt je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te općenito prirodoslovna i znanstvena područja ljudskog djelovanja kod mladih – kazao je na predstavljanju Marin Trošelj iz tvrtke STEMI koja je uz Udrugu Programerko pokretač projekta. Riječ je o projektu čiji je cilj osnovati Code Clubove po Hrvatskoj, a govoreći o svojim počecima koji su ga i nadahnuli na takvu inicijativu Trošelj se prisjetio studentskih dana koje je proveo na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci gdje je predstavljen projekt.


– Zajedno sa svojim kolegama tijekom studija uočio sam problem da učimo stvari koje ne znamo primijeniti. Nas šestero studenata s Odjela za informatiku i zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računalstvo pitali smo se tko je vidio završiti robotiku, a da nije napravio svog robota. Tako je pala odluka da krenemo s izradom robota na kojem smo šest mjeseci radili. U tih šest mjeseci vidjeli smo da smo toliko toga naučili te da i drugi mogu isto tako naučiti puno ukoliko napravimo edukacijskog robota. Naime, želja je bila da i drugi prođu avanturu koju smo i mi prošli, a ne da dobiju gotovog robota. Htjeli smo da se ljudi diljem svijeta zabave kao i mi dok smo izrađivali svog robota, ispričao je Trošelj.


Tako je nastao STEMI Hexapod robota koji je danas već dobro poznat robot među školaricima, ali i diljem svijeta. Riječ je o robotu koji korisniku stiže u dijelovima, a upravo se projektom »Hrvatska stvara« u mladima želi potaknuti proaktivnost i poduzetnički duh kroz stvaranje zajednice koja će ih usmjeravati i pružati im potporu. Ideja je da se u svakoj županiji osnuju dva nova Code Cluba, dakle ukupno 42 centra koja će pružati priliku za poučavanje više od 800 djece i mladih. Osnivanjem Code Clubova proširivat će se njihova mreža te će se povećati broj mjesta na kojima djeca i mladi mogu besplatno učiti programirati kroz igru. Osim toga, ta će mjesta djeci pružiti potrebne resurse za upoznavanje sa STEM područjem.




– Ovim projektom želimo stvoriti mjesta na kojima se mladi nalaze i uče programirati, rade na projektima, izrađuju igrice, aplikacije i robote. Prvi Code Clubovi dobit će i STEMI robote, a poanta je u tome da ono što mladi nauče u klubu primijene u robotici. Osmislili smo projekt jer želimo mlade inspirirati i pokazati im da se može uspjeti. Pokazati im da ne troše svoje vrijeme samo na igranje igrica nego da naprave svoje igrice i robote, poručio je Trošelj.


Napredak mladih i njhove ideje promovirat će se kroz video uratke. Projekt ima podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jedan od partnera je Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao i Hrvatska zajednica tehničke kulture te Netokracija. U sklopu predstavljanja projekta održane su i dvije radionice za učenike i nastavnike koji se žele uključiti u projekt, a Odjel za informatiku, prema riječima pročelnice Patrizie Poščić, već je osnovao svoj Code Club.


– Nismo čekali projekt, jer prvi smo Code Club osnovli prije projekta, a njime se na našem Odjelu koriste učenici OŠ Vladimir Gortan. Također smo osnovali klubove i u OŠ Trsat te OŠ Vežica. Podržavamo i cjeloživotno obrazovanje te će se u suradnji sa Studentskim zborom krajem ožujka na Odjelu održati edukacija o informatičkoj pismenosti za umirovljenike, najavila je pročelnica.Podršku projektu »Hrvatska stvara« dao je i Grad Rijeka, a kako je istaknuo zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, Rijeka je u obrazovnom smislu uvijek bila predvodnik.– Prvo smo u Hrvatskoj uveli Građanski odgoj i obrazovanje koji su do sada preuzeli mnogi hrvatski gradovi, a postoje naznake da će projekt preuzeti i Zagreb. Od iduće školske godine u riječke školske kurikulume ulazi i besplatno rano učenje informatike, zaključio je Filipović.