Kvarnerska baština

Predstavljen kalendar: Tradicijske barke “modeli” Petru Fabijanu

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Kalendar za 2017. godinu, na temu pomorske baštine Primorsko-goranske županije, predstavljen je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Na fotografijama autora Petra Fabijana kalendar donosi gotovo sve tipove tradicijskih barki s Kvarnera, a uvršten je i čun s rijeke Kupe, kakvih je ostalo tek nekoliko na području Gorskog kotara. Kalendar je ujedno i doprinos afirmaciji projekta Mala barka, koji promovira ribarsku, pomorsku i brodograditeljsku baštinu Sjevernog Jadrana, na način da se tim tradicijskim vrijednostima da nova valorizacija u funkciji turizma.


Kalendar je predstavio župan Zlatko Komadina, kazavši kako on donosi priču ne samo o plovilima, nego i načinu života, plovidbi između otoka, ribarstvu, brodograditeljima.– Ovu našu baštinu prepoznao je i EU koji sufinancira projekt Mala barka, već drugi put, što će rezultirati obnovom još većeg broja tradicijskih plovila među kojima je i nerezinski loger, nizom događanja i manifestacija te uređenjem centra u Krku – kazao je Komadina, dodavši kako će županija nastaviti podupirati ovaj i slične projekte na zaštiti pomorske baštine. Jedan od idejnih začetnika projekta očuvanja tradicijskih plovila, te koautor kalendara, profesor Robert Mohović, istaknuo je važnost svih pojedinaca koji su u projekt uključeni, kao i dobru suradnju s institucijama, što je omogućilo očuvanje brojnih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti, znanja i vještina u pomorstvu. – Tu baštinu trebalo je i revitalizirati, da osim zaštite ima i svrhu. Posebno nematerijalni dio – plovidbene vještine, jedrenje, ribarenje.

To je prepoznato kroz projekt Mala barka u sklopu kojeg je otvorena Kuća od mora u Mošćeničkoj Dragi, a sada se uređuje još veća u Krku, kao i brojnim regatama tradicijskih plovila i drugim manifestacijama, u čemu su uvelike pripomogli gradovi i općine, kao i turističke zajednice. Tu nećemo stati jer ideja nam je otvoriti Muzej mora, a prvi korak k tom cilju je virtualni muzej mora, kao integralni dio projekta Mala barka 2, rekao je Mohović, naglasivši kako je za stvaranje atraktivnog turističkog proizvoda nužno osigurati adekvatnu potporu vlasnicima tradicijskih plovila koji ih obnavljaju i održavaju.


Svečanoj prezentaciji kalendara prisustvovali su i vlasnici plovila koja su poslužila kao »modeli« na fotografijama, a svima im je, uz primjerak kalendara, uručen i prigodan blagdanski poklon županije.