Susret s bokeljskim Hrvatima

Predsjednica posjetila crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, darivali ju slikom i knjigom

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Susrela se i s predstavnicima Odreda Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, koji su se njoj u čast postrojili ispred crkve



RIJEKA Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje se susrela i s predstavnicima Odreda Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, koji su se njoj u čast postrojili ispred crkve.


Uz uobičajeni pozdrav domovini, predsjednica Grabar Kitarović fotografirala se s članovima Bokeljske mornarice, a u kraćem razgovoru s njezinim predstavnicima, bilo je riječi o kandidaturi za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, koje je UNESCO-u prošle godine uputilo Ministarstvo kulture.


Naime, tripundanske svečanosti – proslava Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna, upisane su u registar kulturne baštine Republike Hrvatske i dio su hrvatske nematerijalne kulturne baštine.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





Predsjednicu Grabar Kitarović dočekali su župnik crkve Uznesenja BDM mons. Sanjin Francetić sa suradnicima i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović. Za kraćeg obilaska crkve stare gotovo tisuću godina, mons. Francetić upoznao je predsjednicu s povjesnim vrijednostima ovog sakralnog objekta, koji, kako je kazao, obiluje mnoštvom vrijednih relikvija, kipova i slika.


– U povijesti ove crkve, koju su pohodili mnogi velikani i znamenite osobe, ovo je prvi puta da u posjet dolazi hrvatska predsjednica i to će zasigurno biti upisano u kroniku naše župe. Našu crkvu svakodnevno obilaze mnogobrojni vjernici, među njima i veliki broj Grobničana. Upravo je jedan od njih, mons. Augustin Juretić, vaš susjed iz Martinovog sela bio kapelan u našoj crkvi u kojoj je slavio mise na staroslavenskom.



Govoriti o kulturi našeg grada bez spomena ove crkve nemoguće je, jer povijest Rijeke zasigurno piše i naša crkva, koja obiluje vjerskim vrijednostima, među kojima je najveća riječka relikvija, Sveti Marcijan, u našoj je crkvi jedan od najraskošnijih oltara ovog dijela Europe, luk kojega nema do Rima, krstionica u kojoj se do 1925. godine, s obzirom da je ovo bila tada jedina riječka župa, godišnje krstilo i do 1200 djece, kao i u slikama sačuvani mozaici vrijedne bazilike.



Tu su i mnoge povijesno vrijedne slike, kip iz 15. ili 16. stoljeća koji pokazuje kako Gospa oplakuje Isusa, a u crkvi je svojevremeno bila i gotička pokaznica, dar Barbare Frankopan, koja se danas nalazi u muzeju u Italiji, kazao je mons. Francetić, dodajući kako se crkva obnavlja već godinama, a za njezinu cjelokupnu obnovu potrebno je oko jedanaest milijuna kuna.


Za uspomenu i sjećanje na boravak u crkvi, predsjednici Grabar Kitarović župljanka Ankica Kišić darivala je sliku, a Miroslav Radić knjigu.