Sveučilište u Rijeci

Predsjednica na svečanoj sjednici Fakulteta zdravstvenih studija: ”Uvijek se osjećam dobro u svom rodnom gradu”

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA Uvijek se osjećam dobro u svom rodnom gradu, ali posebno prekrasno na obljetnicima poput ove, kada se obilježava pet godina Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta osnovanog kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, čija je praksa danas primjer diljem Hrvatske. Obrazovanje, humanost, topli osmijeh, dodir ruke, tople i iskrene riječi jako su bitni u liječenju bolesnika, kojima sve to pružaju medicinske sestre i tehničari, s kojima bolesnici provode više vremena nego s liječnicima. Što je više obrazovanih medicinskih sestara i tehničara, primalja, fizioterapeuta, manja je smrtnost i dulji životni vijek. Nastavite vaše obrazovanje, budite toplo oko, topla ruka, širite tople riječi bolesnicima, vi ste oni koji držite živote svih nas u svojim rukama. Fakultet zdravstvenih studija izvor je medicinskog znanja i etike, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, održanoj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u sklopu V. Dana Fakulteta, a povodom njegove pete obljetnice postojanja.Dekan Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. sc. Alan Šustić kazao je kako je Fakultet osnovan 2014. godine kao prva institucija u Hrvatskoj posvećena visokoj edukaciji neliječničkih zanimanja u zdravstvu – sestrinstvu, fizoterapiji, radiološkoj tehnologiji, primaljstvu i kliničkom nutricionizmu.




Na svečanosti su dodjeljene Nagrade Viktor Finderle najboljim studenticama – Tihani Švaljek, studentici 3. godine prediplomskog stručnog studija fizioterapija i Dorotei Šulavjak, studentici 2. godine sveučilišnog diplomskog studija fizioterapija. Također, dodijeljene su zahvalnice Fakultetu za zdravstvene vede Maribor i Zdravstvenom fakultetu universe Ljubljana. Na svečanosti je održana i promocija devedeset diplomanata – magistara fizioterapije, sestrinstva, kliničkog nutricionizma i medicinsko-laboratorijske dijagnostike.



– Položaj profesija koje se obrazuju na našem Fakultetu još je uvijek nedorečen. Prvih smo godina pokušavali na nekoliko načina pokrenuti znanstvena istraživanja. Pokazalo se da njihovi nositelji moraju biti najbolji studenti koje treba detektirati, mentorirati ili povezati s ekspertima izvan ustanove i pomagati na sve načine dok se ne osamostale u znanstvenom promišljanju i produkciji. Stoga smo i samu strategiju znanosti Fakulteta nedavno promijenili, dok ukupnu strategiju razvoja posljednje vrijeme mijenjamo gotovo mjesečnom dinamikom. Hrvatskoj smo ponudili uzor, a zanemarenim zanimanjima nadu i utočište, kazao je dr. Šustić.Nazočnima se obratila i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, koja je kazala kako je Fakultet zdravstvenih studija najmlađa sastavnica riječkog Sveučilišta.– Tradicija edukacije neliječničkih zanimanja ipak je duža, počela je još na Medicinskom fakultetu, ali osnivanje Fakulteta zdravstvenih studija omogućilo je daljnji brži i samostalniji razvoj ovog kadra. Ovaj Fakultet svake godine upisuje sto posto svoje kvote studenata, interesa ima, a kapacitete trebamo graditi. Fakultet zdravstvenih studija danas na najbolji način baštini tradiciju Štampara i Finderlea. Mi vas podržavamo, mi vas prepoznajemo, poručila je Prijić-Samaržija.