Vrijedna baština

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Sveučilišnu knjižnicu; Znanost i obrazovanje nemaju alternativu

Ivor Balen

Rektorica Snježana Prijić Samaržija je istaknula da se izložbom starih knjiga iz Knjižnice Isusovačkog kolegija počinje slaviti 390 godina od početka znanosti u Rijeci



RIJEKA Izložba starih knjiga iz Knjižnice Isusovačkog kolegija u Rijeci koja je osnovana prije 390 godina i udarila temelje znanosti i obrazovanju u gradu na Rječini, svečano je otvorena u Sveučilišnoj knjižnici uz prisustvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.


Sveučilišna knjižnica svojevrsna je sljednica Isusovačke knjižnice jer sadrži brojne njezine knjige, a izloženo je 20-ak najatraktivnijih primjeraka.


Na otvorenju se okupila riječka politička, sveučilišna i crkvena krema. Bili su tu nadbiskup Ivan Devčić, župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, rektorica Snježana Prijić-Samaržija…




Premda to nije bilo predviđeno protokolom, okupljenima se kratko obratila i predsjednica, koju su ispred knjižnice na stepenicama kod hotela Bonavia dočekali brojni gimnazijalci Riječke gimnazije koja je također slavila 390. rođendan jer su školu utemeljili Isusovci iste godine kad i knjižnicu.


Grabar Kitarović je istaknula da danas u Rijeci ima prekrasan dan.


– Da je barem svaki dan takav. Ti isti mladi će uskoro nastaviti graditi naše društvo. Oni su još veći razlog za ponos od ove prekrasne baštine, rekla je predsjednica.


Prijić Samaržija je istaknula da se ovom izložbom počinje slaviti 390 godina od početka znanosti u Rijeci.



– Slavimo obrazovanje i znanost. Isusovci su to pokrenuli, a mi moramo nastaviti na njihovom tragu. Danas se često kritizira Bolonjski proces, ali on je na tragu onoga što su promovirali i Isusovci. Isti programi studija bili su u Rijeci i u Rimu, a i svesci u knjižnicama bili su isti, rekla je Prijić Samaržija, zaključivši da nema alternative obrazovanju i znanosti ako želimo zadržati mlade. 


Ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović istaknula je i izloženu Povelju cara Ferdinanda II. iz 1633. kojom se isusovačkoj gimnaziji daju akademske slobode, naglasivši da je to bila svojevrsna akademska akreditacija onog vremena. 


Izložba je smještena u dvorani stalne izložbe Glagoljica, a svaki izložak prati tekst na hrvatskom i engleskom jeziku, koji upućuje na kontekst zbog kojeg je primjerak odabran.


U četvrtak na samu obljetnicu osnivanja knjižnice, održat će se središnja svečanost na kojoj će biti predstavljena i virtualna izložba digitaliziranih naslovnica izloženih knjiga, koja će ostati trajno postavljena.


Treće događanje u sklopu proslave je izložba plakata s digitaliziranim naslovnicama na Korzu, koja će se održati od 27. studenog do 3. prosinca.