Iznenađenje

Predizborno dodvoravanje? Računi za grijanje u travnju stižu tek u – listopadu

Marinko Glavan

arhiva NL

arhiva NL

Prebacivanje računa na jesenski period u Energu obrazlažu isključivo nastojanjem da se, uslijed malog broja očitanih impulsa na razdjelnicima, izbjegne pojava tehnički nelogičnih računa, dok u inicijativi Protiv skupog Energa tvrde da je riječ o običnom predizborom dodvoravanju



Odluku uprave Energa da iznos potrošene toplinske energije za travanj pribroji računima za jesen ove godine, kada počne nova sezona grijanja, prema riječima Josipa Kukuljana, voditelja inicijative Protiv skupog Energa, predizborni je potez koji nema veze s uštedama, već isključivo s aktualnim političkim trenutkom.


– Zbog navodno male potrošnje toplinske energije u travnju, kolegij tvrtke Energo je 2. svibnja odlučio da se računi za travanj ne isporuče u svibnju, nego da se pribroje računu u listopadu ove godine. U inicijativi takav postupak smatramo neozbiljnim i neodgovornim prema potrošačima od strane rukovodstva Energa. Razlog takve odluke nije ušteda na poštanskim troškovima jer Energo preko Ristana uredno šalje račune za fiksnu naknadu. Kako se bliže lokalni izbori u svibnju, smatramo da je pozadina takve odluke aktualna politička situacija u Rijeci gdje se prvi put dio članova naše inicijative našao na listi nezavisnog kandidata za gradonačelnika Hrvoja Burića koji je u svom programu najavio smanjenje neopravdano visoke fiksne naknade za 50 posto. Naravno da bi povećani računi u svibnju motivirali stanare da glasaju protiv aktualne vlasti – komentirao je odluku uprave Energa Kukuljan.


Iz Energa tvrde kako prebacivanje računa za travanj za jesenski period nema veze s poštanskim troškovima, ali ni politikom, već isključivo s nastojanjem da se, uslijed malog broja očitanih impulsa na razdjelnicima, izbjegne pojava tehnički nelogičnih računa, odnosno nepravedne raspodjele troškova među suvlasnicima stambenih zgrada priključenih na sustav gradskih toplana.




– Mali broj očitanih impulsa uzrokuje nepravičnu raspodjelu i time otvara mogućnost pojave tehnički nelogičnih računa. Upravo to se zbilo tijekom travnja kada se, ispunjenjem meteoroloških i zakonskih uvjeta, ponovno pokrenulo grijanje. Analizirajući situaciju, Uprava društva je donijela odluku da se minimalni impulsi iz travnja ne obračunavaju sada, već dodaju idućem obračunskom razdoblju jer će se na taj način izbjeći ekstremni, nelogični iznosi na računima. Ukoliko dođe do promjene cijene energenata na tržištu koja bi rezultirala promjenom cijene za isporučenu toplinsku energiju, krajnjim kupcima će se ukupno isporučena toplinska energija obračunati po povoljnijoj cijeni u ukupnom iznosu – poručuju iz Energa.


Slična situacija već se dogodila na početku sezone grijanja 2015. godine, kada je Energo potrošnju u listopadu, u kojemu su toplane radile svega nekoliko dana, pribrojio potrošnji za studeni, s istim obrazloženjem, zbog moguće pojave tehnički nelogičnih računa.


Ispunjenjem meteoroloških i zakonskih uvjeta u travnju ponovno pokrenulo grijanje