Foto Silvano Ježina
Sajam, koncerti, vino i stari zanati samo su dio ponude najpoznatije kastavske manifestacije, koja je i ove godine obogaćena kulturno-umjetničkim programom. Uz oživljavanje narodne predaje, posjetitelji su mogli pogledati prikaz starih običaja, plesova, igara i ostalih tradicionalnih vrijednosti Kastavštine
KASTAV Bela nedeja, najveći kastavski blagdan, nije u kišom okupani grad već oko podneva privukla rijeke posjetitelja, kako se to već uobičajilo ranijih godina, ali bilo je sasvim dovoljno onih kojima par kapi nije moglo pokvariti raspoloženje i odvojiti ih od sudjelovanja u prazniku mlade belice. Na belicu, na Forticu, va Kastav na samanj stigli su u gradić na brege popiti žmuj mladog, tek otočenog vina, kušati nešto iz bogate gastronomske ponude i razgledati što se ove godine nudi na brojnim štandovima.
Stari zanati
– Gdje je pečenje – pitali su u nevjerici.
Za to su se trebali uputiti nešto poviše, do povijesne Crekvine, gdje se izmjestio već spomenuti ugostiteljski objekt, u kojem se u vrijeme ručka tražilo mjesto više. Cijene od 200 kuna za kilogram janjetine i 140 kuna za kilo odojka očito su gostima bile prihvatljive, a oni nešto tanjih novčanika sigurno nisu požalili ako su se uputili malo dalje kod kastavskih lovaca, gdje se gulaš od divljači nudio po 35 kuna, a fažol po 20 kuna. Mlada belica na čaše se točila već od 5 kuna, dok se za litru i belog i črnog, i mladog i starog vina uglavnom izdvajalo po 40 kuna. Kakvo je bilo mlado vino?
Pjenušac od belice
– To ti je k’o sok, k’o sok od grožđa. Vidiš da su rekli da je prije samo dva dana bilo stisnuto, objašnjavala su si međusobno dva gosta Bele nedeje.
Kastavski vinari u svakom slučaju jedva čekaju priliku predstaviti svoja ovogodišnja vina na tradicionalnom susretu vinara Kastavštine što se održava na Mići vazam. Kvaliteta njihovih vina, zahvaljujući predanom radu udruge Belice iz godine u godinu je sve bolja, a ove sezone po prvi put su proizvedene i značajnije količine triju autohtonih sorti grožđa od kojih se radi čuvena belica. U vinogradu Deana Rubeše rodile su tri tone grožđa i sad se željno iščekuje što će ovaj šampionski vinar od tog grožđa napraviti. Upućeni kažu da bi se za sljedeću Belu nedeju trebao po prvi put točiti i pjenušac od belice, koji se stvara u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom.
Živi bili pa vidjeli! No, na prazniku mladog vina mislilo se i na pivopije pa zainteresirani mogu kušati i domaća craft piva pivnice Pek iz susjedne Slovenije. Dobro prihvaćena bila je i ponuda »rakija 2 go«, gdje su oni koji su brzopotezno željeli sebi podići atmosferu to mogli i učiniti uz ponudu od 24 »shootera« za 60 kuna.