Bogat program

Praznik mlade belice ni kiša ne može pokvariti: Pogledajte kako je ove godine bilo na Beloj nedeji

Andrej Petrak

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Sajam, koncerti, vino i stari zanati samo su dio ponude najpoznatije kastavske manifestacije, koja je i ove godine obogaćena kulturno-umjetničkim programom. Uz oživljavanje narodne predaje, posjetitelji su mogli pogledati prikaz starih običaja, plesova, igara i ostalih tradicionalnih vrijednosti Kastavštine



KASTAV  Bela nedeja, najveći kastavski blagdan, nije u kišom okupani grad već oko podneva privukla rijeke posjetitelja, kako se to već uobičajilo ranijih godina, ali bilo je sasvim dovoljno onih kojima par kapi nije moglo pokvariti raspoloženje i odvojiti ih od sudjelovanja u prazniku mlade belice. Na belicu, na Forticu, va Kastav na samanj stigli su u gradić na brege popiti žmuj mladog, tek otočenog vina, kušati nešto iz bogate gastronomske ponude i razgledati što se ove godine nudi na brojnim štandovima.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Sajam, koncerti, vino i stari zanati samo su dio ponude najpoznatije kastavske manifestacije, koja je i ove godine obogaćena kulturno-umjetničkim programom. Uz oživljavanje narodne predaje, posjetitelji su mogli pogledati prikaz starih običaja, plesova, igara i svih ostalih tradicionalnih vrijednosti Kastavštine.Nezgodnom vremenu unatoč, Bela nedeja i ove je godine ponudila bogati program za sve uzraste i ukuse. Lijepi broj ljudi veselio se ondje još u subotu uvečer, posjeta na glavni dan, u nedjelju, ionako je porasla u kasnijim popodnevnim satima, kad se i nebo smilovalo i omogućilo svima da na najbolji mogući način postanu dijelom ovog pučkog samanja, koji se po prvi put spominjem u pravnim aktima grada još početkom 15. stoljeća. Kastav je i ove godine u dane Bele nedeje bio podijeljen u tri tematske zone: od Crekvine do Fortice locirani su ugostitelji, od Fortice do Vatrogasnog doma štandovi OPG-ova i prodavača rukotvorina, dok je prostor od Vatrogasnog doma pa sve do Šporove jame već tradicionalno namijenjen ponudi robe široke potrošnje. Ova organizacija, uvedena zadnjih godina, pokazala se kao pun pogodak, a ujedno su izbjegnute određene nezgodne situacije, koje su se znale događati ranijih godina, kao kad se ravno iznad bisti kastavskih velikana vrtio veliki ražanj.

Stari zanati


Posjetiteljima su i ove godine prezentirani stari zanati, kao i srednjovjekovne vještine, a proizvodima svojih OPG-ova pred Franun predstavili su se Vinkovčani, posebni gosti Bele nedeje. Sva tri dana na dvije pozornice odvijaju se koncerti, nastupi limenih glazbi, folklornih društava, klapa i domaćih bendova. Za mlade je u večernjim satima pripremljena party zona s DJ-evima, dok se oni najmlađi mogu zabaviti u tri lunaparka. Još u subotu u kuli na Trgu Istarske vile otvorena je 18. izložba vina Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, gdje se uz vina najboljih kastavskih vinara, uključujući i šampionsku belicu mogu kušati i vina iz cijele Istre, proizovde krčkih vinara okupljenih oko udruge Žlahtina te članova Belici prijateljska Udruge Trsek iz Ludbrega. Ondje se može razgledati i prateća izložba golica iz kojih, rekli bi neki, opojni Bahusov nektar ipak najbolje teče. Najstarija izložena golica potječe još iz 1890. godine, a otad krasi Lovrićevu konobu u Zvoneći.Budući da se Bela nedeja održava pod motom »vavek nova štorija«, novost ovogodišnje manifestacije bio je Eko samanj, a pod gradskom Ložom se, za razliku od ranijih godina, umjesto ugostiteljskog objekta smjestila zelena tržnica. Ponuda uključuje voće, povrće i razne proizvode OPG-ova, a ova je promjena zatekla neke od posjetitelja.

– Gdje je pečenje – pitali su u nevjerici.




Za to su se trebali uputiti nešto poviše, do povijesne Crekvine, gdje se izmjestio već spomenuti ugostiteljski objekt, u kojem se u vrijeme ručka tražilo mjesto više. Cijene od 200 kuna za kilogram janjetine i 140 kuna za kilo odojka očito su gostima bile prihvatljive, a oni nešto tanjih novčanika sigurno nisu požalili ako su se uputili malo dalje kod kastavskih lovaca, gdje se gulaš od divljači nudio po 35 kuna, a fažol po 20 kuna. Mlada belica na čaše se točila već od 5 kuna, dok se za litru i belog i črnog, i mladog i starog vina uglavnom izdvajalo po 40 kuna. Kakvo je bilo mlado vino?


Pjenušac od belice


–  To ti je k’o sok, k’o sok od grožđa. Vidiš da su rekli da je prije samo dva dana bilo stisnuto, objašnjavala su si međusobno dva gosta Bele nedeje.


Kastavski vinari u svakom slučaju jedva čekaju priliku predstaviti svoja ovogodišnja vina na tradicionalnom susretu vinara Kastavštine što se održava na Mići vazam. Kvaliteta njihovih vina, zahvaljujući predanom radu udruge Belice iz godine u godinu je sve bolja, a ove sezone po prvi put su proizvedene i značajnije količine triju autohtonih sorti grožđa od kojih se radi čuvena belica. U vinogradu Deana Rubeše rodile su tri tone grožđa i sad se željno iščekuje što će ovaj šampionski vinar od tog grožđa napraviti. Upućeni kažu da bi se za sljedeću Belu nedeju trebao po prvi put točiti i pjenušac od belice, koji se stvara u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom.


Živi bili pa vidjeli! No, na prazniku mladog vina mislilo se i na pivopije pa zainteresirani mogu kušati i domaća craft piva pivnice Pek iz susjedne Slovenije. Dobro prihvaćena bila je i ponuda »rakija 2 go«, gdje su oni koji su brzopotezno željeli sebi podići atmosferu to mogli i učiniti uz ponudu od 24 »shootera« za 60 kuna.