Zvonećani su kao pravi domaćini pripremili kisele repi i kumbasic, kompirove palenti, ali i slatkoga – ulenjaki, olita, presnaca, a raskoš su na pusne stolove u matuljskom Hangaru donijeli i gosti
MATULJI Sega dobrega za pojist i popit bilo je sinoć na 11. Festivalu pusne hrani koji je ponovno u matuljski Hangar privukao brojne Matuljce i njhove goste. Specijalitete svog kraja tako su pripremili domaćini, po tradiciji mjesto u matuljskoj općini kojoj te godine tijekom Pusta pripadnu ključevi općine, a ove godine je to Zvoneća, odnosno Zvonejski zvončari. Zvonećani su kao pravi domaćini pripremili svega finoga pa je tu bilo kisele repi i kumbasic, kompirove palenti, ali i slatkoga – ulenjaki, olita, presnaca…
Puno umijeća u spravljanju domaćih delicija pokazali su i gosti iz Lanišća koji su pred matuljsku publiku na kušanje donijeli, uz ostalo, tacu odnosno zaseku s domaćim kruhom, jotu s jačmenon i krumpiron, palentu politu z juhon z ocvirki te posipanu sirom i skutom, uz ostalo, i domaće kekse i cukerančiće. Otkrila je to Irena Šverko, članica Udruge Jažulice iz Lanišća.
– Cukerančići su specifični po obliku koji se dobije tako da se rubovi zarežu, a rade se s amonijakom, kazala je Šverko. Iz Lanišća je stigla i ženska vokalna skupina Udruge Jažulice koja je predstavila tradicionalno pjevanje, bugarenje, kao i Ćićski zgončari, odnosno zvončari, prema riječima kapota Radovana Klarića, jedini zvončari koji nose dva zvona.
Okupljene je pozdravila i Marijana Kalčić Grlaš, direktorica Turističke zajednice općine Matulji, organizatora ovog slatko-slanog događanja, kao i Alen Ružić, matuljski donačelnik. Delicije su pripremili i mesnica Buretić, te bistro Kantun. Ove godine, uključeni su bili i mladi konobari iz Ugostiteljske škole Opatija.
Atmosferu su dodatno »napumpali« Pumpa Bend te Zvonejski kanturi koji svojim glasovima nikog nisu ostavili ravnodušnim. Sve okupljene je kroz slatko-slani program kao i obično, uz puno humora, i pokoji otkriveni recept, proveo policijot Mario Lipovšek – Battifiaca.