Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Potpisani ugovori o financiranju vijeća

Prava manjina štite pripadnici većinskog naroda

Manjine će u 6 mjeseci dobiti gotovo 400.000 kuna / Foto Marko GRACIN
Manjine će u 6 mjeseci dobiti gotovo 400.000 kuna / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2019. u 21:57 2019-11-08T21:57:08+01:00

Stanković je rekao kako su na ovom području manjine inkorporirane u društvo i ostvaruju svoja prava, a Županija daje podršku manjinskim zajednicama i otvorena je za suradnju

RIJEKA  Naša je želja da ostatak Hrvatske, koji je bitno drugačiji u odnosu na manjine, slijedi primjer Primorsko-goranske županije, poručio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zoran Stanković prilikom potpisavanja ugovora o financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u PGŽ-u.

Stanković je dodao kako su na ovom području manjine inkorporirane u društvo i ostvaruju svoja prava, a Županija daje podršku manjinskim zajednicama i otvorena je za suradnju.

Potpisom ugovora za drugih šest mjeseci 2019. godine osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 398.028,20 kuna kojima će se vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina u Primorsko-goranskoj županiji pokriti troškovi administrativnih poslova, naknade za izabrana vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave na području Županije, naknade prijevoznih troškova za prisustvovanje sjednicama vijeća te nagrade članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina.

Ugovore su zajedno sa županom Zlatkom Komadinom potpisali predsjednici vijeća albanske, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske, talijanske i bošnjačke nacionalne manjine dok su izredova predstavnika nacionalnih manjina ugovore predstavnici češke, mađarske, ruske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine.

- Manjine se ne mogu izboriti za svoja prava upravo zato što su manjine, stoga prava manjina trebaju osigurati pripadnici većinskog naroda. I to je ono što je dobro, što mi ne radimo razliku između većinskog naroda i manjinskih zajednica, nego upravo nastojimo da se ljudi integriraju, a s druge strane da štite svoj identitet i kulturu, poručio je Komadina. Potpisnici ugovora minutom šutnje odali su počast iznenada preminuloj predstavnici mađarske nacionalne manjine Evi Violi. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze