KANTRIDA FKK 2020

Prasowski i Morski vuk donijeli alternativni zvuk i izbrojane mrave

Marija Duvnjak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Cilj projekta KANTRIDA FKK 2020 je poticanje samostalnih inicijativa i ostvarivanje veće uključenosti lokalnih zajednica i pojedinaca u  Rijeka EPK 2020



RIJEKA Kantrida je proslavila početak projekta KANTRIDA FKK 2020, kojim se predstavlja kao europski kvart kulture. U cilju projekta je poticanje samostalnih inicijativa i ostvarivanje veće uključenosti lokalnih zajednica i pojedinaca u projekt Rijeka EPK 2020. Kantrida je uvela u priču čak dvije lokacije održavanja kulturnih manifestacija – beach bar & fast food Prasowski i beach bar Morski vuk na plaži Ploče.


Led ovog projekta probili su intrigantni glazbenici koji su se riječkoj publici predstavili kao trio koji je spojio različite žanrove i glazbene utjecaje u posebno zanimljivu izvedbu. Za taj alternativni zvuk zaslužni su gitarist Matti Salo, basist Mat Muntz i pjevačica Astrid Kuljanić. Istraživanjem slobodne improvizacije, loopera i ostalih audioefekata prelazili su granice podneblja iz kojih dolaze, ali i granica žanrova, nadilazeći ih i spajajući u specifičan postmoderni repertoar. Salo je svestran multiinstumentalist i glazbeni kompozitor iz Tampere u Finskoj, dok su Kuljanić i Muntz koji žive u New Yorku duo koji nastupa od 2015. spajajući jazz repertoar s improvizacijama i modifikacijama zvučnog signala. U Rijeku ih je dovela Kuljanić, koja ih je oboje upoznala u obrazovnom kontekstu, Sala u Trstu na studiju, a Muntza u New Yorku. Kako se ona vraća u rodni grad ljeti s ciljem da domaćoj publici predstavi nove svjetske glazbene trendove, ove je godine dovela i nove svjetske glazbenike da joj u tome pomognu.


Prelaskom granica država i glazbenih žanrova, prešlo se i plažu, te je nastavak ovog glazbenog spektakla održan na drugoj strani plaže u beach baru Morski vuk, koji je ovim nastupom otvorio i vlastitu sezonu i početak rada. Glazbeni projekt »Mrave brojim« je okupio respektabilan broj suradnji s imenima riječkog rocka. Tako je jedno od svojih prebrojavanja mrava održao i na Kantridi. Energičnim tonovima pobrojali su i okupljene i oživjeli sadašnjost. Riječima kojima je to opisao Zoran Žmirić. »Razumljivo – prošlost ne postoji. Budućnost također, još se nije dogodila. Postoji samo sadašnjost na koju su Mrave brojim fokusirani«. Toj su ludnici sadašnjosti uputnicu izdali i prepisali intenzivnu njegu i ovom svirkom za kojom su okupljeni »poludjeli«. Nastavak večeri odvijao se uz DJ-icu Brii Bauer Power koja je članica raznih umjetničkih i DJ-kolektiva, a svojim setom spojila je različite žanrove i utjecaje koji su u takvom ludom spoju uvijek fatalni.