Širi kontekst

Pozvali gradonačelnika na prekid politikantstva: Akcija mladih brine o malim butigama i nonama

Damir Cupać

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Član Akcije mladih i predsjednik riječkog Gradskog vijeća Tihomir Čordašev pozvao je riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da se prestane baviti politikanstvom i obračunom s Gradskim vijećem.


– Očito je da gradonačelnik i njegovi koalicijski partneri razmišljaju samo o krpanju 18 godina dubokih proračunskih rupa i nisu u stanju sagledati širi kontekst u vezi s odlukom o komunalnoj naknadi koja nije prihvaćena. Uzmimo kao primjer malu, lokalnu, nezavisnu prodavaonicu od 60 kvadrata negdje na Banderovu, Belvederu, Kozali, Sušaku, Bulevardu, Krimeji ili Trsatu, dijelovima grada gdje živi dosta starije populacije koja je zbog slabije mobilnosti ovisna o malim kvartovskim prodavaonicama. Takvoj prodavaonici komunalna naknada bi porasla s 465 kuna na 762 kune mjesečno. Riječ je o 64-postotnom povećanju. Tome treba dodati da je Čistoća svoje usluge poskupila za 110 posto. I kada bi se prodavaonica zatvorila, nonice više ne bi imale butigu u svom naselju za nabavu osnovnih životnih potrepština. Žalosno je da je samo nama iz Akcije mladih kroz glavu prošla slika jadne nonice koja mora tegliti špežu preko pola grada, izjavio je Čordašev. On je dodao da ako proračun od milijardu kuna ovisi o 12 milijuna kuna od komunalne naknade, da onda gradonačelnik ima daleko veći problem od Gradskog vijeća.


– Naši sugrađani ne mogu povećati svoje plaće za 20 posto kad god im zatreba, stoga ni gradonačelnik ne može svaljivati na njih troškove kad god mu prifali. Neka se nauči raditi unutar svojih mogućnosti. Ako to nije u stanju, ako nije spreman surađivati s Gradskim vijećem, neka podnese ostavku, neka izađe na izbore, neka na izborima podsjeti građane da je poskupio 110 posto odvoz komunalnog otpada, neka im predloži poskupljenje ostalih komunalnih usluga, prireza i komunalne naknade te neka onda zatraži potporu. Jer, u zadnjoj kampanji nije ništa od toga najavljivao. Ako nije siguran u pobjedu, predlažemo da se istovremeno raspiše referendum i o opozivu gradonačelnika i o opozivu vijeća pa neka građani odluče koga podržavaju, izjavio je Čordašev, dodavši da bi Obersnel sigurno uštedio 10-ak milijuna kuna da je samo jedan posto energije koju troši na proizvodnju sukoba s vijećem potrošio na racionalizaciju poslovanja.