Draga gošća

Poznata manifestacija: Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Grobničku jesen

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



GRAD GROBNIK U drevnom grobničkom Kaštelu u Gradu Grobnik večeras je svečano započela jubilarna, 25. Grobnička jesen, tradicionalna znanstveno-kulturna manifestacija Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, koju je otvorila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače od 2009. godine počasna članica grobničke Katedre.



– Posebno sam vesela što sam večeras s vama u prigodi obilježavanja 25. godišnjice grobničke Katedre, a koja će biti proslavljena programima ovogodišnje, također 25. godišnjice Grobničke jeseni. Veseli me što će Katedrinu vrijednu obljetnicu obilježiti i Šetnica Zakon devet gradova, koja će kreativnošću i umjetnošću oplemeniti ovaj naš grobnički kraj. Grobnička Katedra dugi niz godina okuplja štovatelje čakavske riječi, brojnim svojim događanjima, a jedan od najznačajnijih svakako je Grobnička jesen. Veseli me što će i ovogodišnja Jesen biti posvećena djeci i mladima, koji su sudionici većine programa. Važno je, naime, njegovati posebnost našeg narječja, koji predstavlja ono što jesmo, što nas čini posebnim u odnosu na druge. Svaki narod živi u svojoj riječi koju mora njegovati i prenositi mladima. Mi smo odvavik znali ki smo i ča smo. Ponosni smo na našu riječ, na naše domaće ljude, na naše grobničke mlikarice. Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakva događanja, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.





Rasadnik inovacija


O samoj Katedri, ali i programima ovogodišnje Grobničke jeseni govorila je predsjednica grobničke Katedre Vlasta Juretić, koja je kazala kako je Katedra u 25 godina postojanja realizirala više od 1500 različitih programa, među kojima i 26 znanstvenih skupova »Grobnišćina: tragovi, znakovi, smjerokazi«, kao i izdala više od 180 naklada knjiga redovnih i posebnih izdanja Grobničkog zbornika i drugih izdanja.



– Ti brojevi jasan su prikaz tradicionalnosti. Katedra je rasadnik suradnji i inovacija, pa tako od samih početaka, dakle već punih 25 godina njegujemo dobru suradnju s osnovnim školama, jer je naš rad usmjeren prema djeci i mladima, sedamnaest godina organiziramo natječaj Darovani, organizirali smo sedam europskih noći Muzeja u našem grobničkom Kaštelu, ove godine organiziramo sedmi Kviz znanja »Gdje sam – tko sam«, a imamo i bogatu likovnu djelatnost. Naime, od 1996. godine međunarodne likovne kolonije u Gradu Grobniku okupljaju likovne umjetnike čija su djela stvorila Zbirku i Muzej suvremene likovne umjetnosti. I ove godine u sklopu Grobničke jeseni organiziramo Festival Grobnička skala, grobničko-jesenske dane s osnovnim školama, kao i glazbeno-likovne večeri, Večeri svilom tkane, kazala je Juretić.



Zakon devet gradova


Dodala je kako je najzahtjevniji Katedrin projekt Šetnica Zakon devet gradova, a izložba »Devet« kruna likovnih događanja uz 25. obljetnicu rada.– Nije slučajno što 25. obljetnicu Katedre obilježavamo uz izložbu »Devet«, jer se njome predstavljaju autori koji sudjeluju u stvaranju Šetnice Zakon devet gradova, jedinstvenog hrvatskog spomenika europskoj baštini, koja bi trebala biti otvorena sljedeće godine, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja. Šetnicu će činiti devet monumentalnih skulptura u kamenu, kao svevremenski svjedoci devet vinodolskih gradova, istaknula je Juretić.


Nakon prigodnog programa otvorenja Jeseni, održanog u atriju grobničkog Kaštela, u kojem su sudjelovali Vokalna skupina KUD-a Zvir i Daniel Šimek, u Galeriji suvremene likovne umjetnosti izložbu »Devet« otvorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Na izložbi, koja ostaje otvorena do kraja studenog, svoja djela, ponajprije skulpture izlažu Ivan Balažević, Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč, koji su i autori skulptura koje će krasiti buduću Šetnicu Zakon devet gradova.