Od ceste zasad ništa

Požar iznova aktualizirao problem zatvorene ceste Grohovo – Lopača

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



JELENJE Prošlotjedni veliki požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a petnaest ih je ozlijeđeno, ponovno je aktualizirao prometni problem zatvorene ceste između Grohova i Lopače, koja je zbog klizišta, nastalog na lokalitetu Lopača-Jarki, na dionici od raskrižja s ulicom Grohovski put, dužine od oko 150 metara, zatvorena za sav promet još od veljače 2014. godine. Na potrebu nužne i hitne sanacije klizišta ponovno je, nakon što je klizište i osobno obišla u studenom prošle godine, u svom priopćenju ukazala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je telefonski razgovarala s ravnateljem bolnice Nevenom Ivanovićem te pozvala da se što prije sanira klizište te cesta između Grahova i Lopače što prije stavi u finkciju.


Višestruka šteta


– I ovom prilikom naglašavam kolika je važnost pristupne ceste kroz Jarke do bolnice te apeliram na sve odgovorne da se što prije pristupi sanaciji klizišta i da se ta cesta stavi u funkciju. Upravo je ova situacija pokazala kolika je važnost te prometnice, jer da je ona bila u funkciji vatrogasne ekipe bi mogle do bolnice doći puno brže, istaknula je u priopćenju Grabar-Kitarović.Cesta između Grohova i Lopače duga je ukupno 1.270 metara, od kojih je 300 metara sa strane teritorija Općine Jelenje, a 970 s područja Grada Rijeke. Grobničanima koji žive u tom području veoma je važna zbog komunikacije s Rijekom, budući da skraćuje put do grada. Zbog odrona je već više od četiri godine onemogućen prijevoz osobnim vozilima, a štetu trpe i Psihijatrijska bolnica Lopača, zato što zaposlenici i pacijenti te ostali koji trebaju usluge bolnice svakodnevno moraju ići okolnim i dužim putem, kao i HEP proizvodnja, jer akumulacija Valići radi smanjenim kapacitetom. S obzirom da se na tom području nalazi još šest klizišta, stalno se ulaže i u sanaciju stare Petrolejske ceste. Odluka na koji će se način i kojom dinamikom sanirati klizište nalazi se u nadležnosti Hrvatskih voda, HEP-a i Grada Rijeke.

Klizište / Foto R. Brmalj


Klizište / Foto R. Brmalj





Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je svjestan činjenice da je zatvaranjem te ceste otežan pristup Lopači i zaposlenicima i ljudima koji idu u posjete pacijentima, kao interventnim službama.



Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja kaže da cesta Lopača-Grohovo mnogo znači mještanima, kao i Psihijatrijskoj bolnici Lopača, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a pokazalo se, nažalost, i koliko znači kad je u pitanju sigurnost od požara i ostalih ugroza.– Zbog odrona, prometovanje navedenom dionicom prekinuto je od veljače 2014. godine. Činjenice pokazuju da je dionica na području Grada Rijeke. Pred kraj prošle godine pokrenuta je inicijativa od strane predsjednice, a s problematikom su upoznate i sve nadležne institucije. Općina Jelenje podržava navedenu inicijativu, koja bi olakšala svakodnevicu našim mještanima i povećala sigurnost. Sada je s cijelim problemom upoznata i Vlada Republike Hrvatske, odnosno osobno i sam premijer. Nadamo se da će hvalevrijedna inicijativa rezultirati puštanjem u promet te dionice, makar i s ograničenim prometovanjem – makadamski put i slično, kaže Marčelja.


– Klizište je još aktivno i zbog toga je još uvijek nemoguće krenuti u njegovu sanaciju. Klizište Grohovo grupa s Građevinskog fakulteta istražuje već godinama, a postavljeni su mjerni uređaji koji su i pokazali da je ono još uvijek aktivno. Bez sanacije klizišta, vrijedne više od 30 milijuna kuna, neracionalno je popravljati cestu, jer se ona može ponovno urušiti. U problematiku su uključeni HEP i Hrvatske vode kao korisnici akumulacijskog jezera. U razgovorima se spominjao alternativni put, ustvari šumski put preko Drenove, koji se spušta prema Lopači, a koji je paralelan s ovom cestom. Međutim, i njegovo stavljanje u funkciju iziskuje značajna financijska sredstva, jer je riječ o privatnom zemljištu više vlasnika pa treba obaviti otkup zemljišta, kao i pripremiti potrebnu dokumentaciju. Sada svi nude pomoć, pomoć je tijekom prošlogodišnjeg obilaska obećala i sama predsjednica. Ipak, do sada se ništa nije pomaklo, a, iako je cesta lokalnog značaja, sami ne možemo, kaže Obersnel.


PGŽ će pomoći


Na ovotjednom redovitom županovom kolegiju, pomoć je obećala i Primorsko-goranska županija, odnosno župan Zlatko Komadina.– Prometnica kojom bi se iz Rijeke brže dolazilo do Lopače u kategoriji je nerazvrstanih cesta, tri četvrtine u nadležnosti Grada Rijeke, a četvrtina u nadležnosti Općine Jelenje. Za zahvat treba ukupno 27 milijuna kuna, a Općini Jelenje ponudili smo da Županija sufinancira njihov dio troška, kazao je župan Komadina.