Bakarska manifestacija

“Povratak korijenima – Ponikve i Plosna” – opleminjavanje prirode umjetnošću

Sanja Gašpert

Bakar / Snimio Sergej DRECHSLER

Bakar / Snimio Sergej DRECHSLER

Sudionici su imali prigode upoznati liburnske božice – Iku, Latru, Anzotiku i Isentoru te jednog Liburna radnika, koje su predstavile djevojke obučene u nošnju Liburna



BAKAR   U sklopu provedbe projekta »Domišljamo se …«,  Katedra Čakavskoga sabora bakarskoga kraja organizirala je i ove godine manifestaciju »Povratak korijenima – Ponikve i Plosna«, s ciljem očuvanja krajobraza, opleminjavanja prirode umjetnošću te ukazivanja na važnost promicanja održivog načina života u skladu s prirodom i na vraćanje tradicijskim vrijednostima i znanju koje treba prenijeti na mlade.


Cjelodnevni program uključio je šetnju, obilazak uz stručno, edukativno objašnjenje pojedinih etapa mjesta Ponikve, slikarsko-kiparsku koloniju »Povratak korijenima«, nastavak oslikavanja stijena zaleđa grada Bakra s namjerom stvaranja Galerije u prostoru »Umjetnost na kamenu«, a u suradnji s umjetnikom naive Tihomirom Ivančanom, kao i radionice za djecu na temu Liburna (život, običaji, keramičke posude, odjeća i nakit).


Sudionici su imali prigode upoznati liburnske božice – Iku, Latru, Anzotiku i Isentoru te jednog Liburna radnika, koje su predstavile djevojke obučene u nošnju Liburna.




Također, uz stručno vodstvo organizirane su i edukativne priče s temama Što znamo o Liburnima, Važnost vode i očuvanje izvora vode, Očuvanje suhozida, Lovačke priče, Vegetacija i ljekovite biljke Ponikava i Plosne.


U namjeri da potakne očuvanje suhozida Ponikava i Plosne, Katedra se obratila Udruzi Dragodid čiji su članovi sudjelovali u događanju i održali edukativno predavanje »Suhozid kulturna baština i kako je očuvati«.