Dvije transplantacije

Povijesna operacija KBC-a Rijeka: Presadili bubrege Jehovinim svjedocima

P. N.

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Nitko ih nije htio operirati, a mislim da smo ovakav zahvat obavili i jedini u ovom dijelu Europe. Ne žele primiti krv ni bilo kakve krvne derivate, plazme, faktore koagulacije... Smatram da svaki čovjek ima pravo na liječenje i onda kada odbije suglasnost da će primiti krv, rekao je dr. Španjol



Prva transplantacija bubrega u nas napravljena je još 1971. u riječkoj bolnici gdje su ovih dana potvrdili kako su se ponovno ucrtali u povijest transplantiranjem bubrega dvojici bolesnika pripadnika vjerske zajednice Jehovini svjedoci koji ne dopuštaju korištenje krvi i krvnih derivata, piše portal Večernjeg lista.


Dva pacijenta na Sušak su došla nakon odbijenica u nizu bolnica, a docent Josip Španjol koji ih je operirao ne niječe dvojbu koju je i sam imao prije ove odluke.


– Nitko ih nije htio operirati, a mislim da smo ovakav zahvat obavili i jedini u ovom dijelu Europe. Ne žele primiti krv ni bilo kakve krvne derivate, plazme, faktore koagulacije… Smatram da svaki čovjek ima pravo na liječenje i onda kada odbije suglasnost da će primiti krv, rekao je dr. Španjol.




Činjenica jest da u inozemstvu vrlo često pokreću sporove jer se nije poštovalo njihovo vjersko pravo, a u Americi takve sporove i dobivaju pa je ondje već zauzet stav da im se ni u riziku za život ne daje krv. Kod nas je pristup medicini ipak tradicionalniji i više orijentiran na čovjeka – opisuje doc. Španjol, inače predstojnik Klinike za urologiju KBC-a u Rijeci.