Influenca

Povećao se broj potvrđenih slučajeva zaraze: U KBC-u Rijeka zabranjeni posjeti zbog gripe

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Zbog povećanog broja potvrđenih slučajeva gripe u hospitaliziranih pacijenata u KBC-u Rijeka do daljnjeg su zabranjeni posjeti, a epidemiolozi kažu da epidemija gripe tek nadolazi zbog povratka skijaša i povratka učenika u školske klupe



RIJEKA Zbog povećanog broja potvrđenih slučajeva gripe u hospitaliziranih pacijenata u Kliničkom bolničkom centru Rijeka do daljnjeg su zabranjeni posjeti bolesnicima. Iz bolnice poručuju da na ovaj način postupaju prema preporuci Povjerenstva za bolničke infekcije koje također preporučuje da se pacijenti kod kojih je potvrđena gripa smještaju u zasebne sobe.


Inače, Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije do jučer je zaprimio 419 prijava slučajeva gripe u našoj županiji dok na razini Hrvatske ta brojka iznosi 8.200 oboljelih.


Iako se sve češće spominje da je epidemija gripe već u ovom trenutku na vrhuncu, epidemiolozi vjeruju da ona tek nadolazi. Broj će se sigurno povećati već idući tjedan povratkom skijaša, kao i povratkom učenika u školske klupe.




– Trenutačna brojka u 419 oboljelih u našoj županiji povećat će se već vjerojatno u ponedjeljak kad ćemo imati zaključne brojke oboljelih za ovaj tjedan. Gripa je nepredvidljiva bolest i njezino je kretanje uvijek teško točno predvidjeti, no u sljedeća dva do tri tjedna očekujemo povećanje broja novooboljelih od gripe, objašnjava voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravsvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.


 Cirkuliraju tri virusa


Lakošeljac ponavlja da su u cirkulaciji tri virusa gripe tipa A H3N2 i H1N1 te tipa B te da nema nikakvih odstupanja od uobičajene kliničke slike gripe. Bolest nastupa naglo, s visokom temperaturom, iznad 38 stupnjeva. Visoka temperatura traje nekoliko dana, a prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i glavobolja. Nije na odmet napomenuti da je gripa potencijalno opasna bolest zbog čega se preporučuje mirovanje sve dok traju njezini simptomi. U Hrvatskoj su ove sezone zabilježena dva slučaja bolesnika koji su umrli od posljedica gripe. U PGŽ-u zasad takvi slučajevi nisu zabilježeni.


Iako je sezona cijepljenja protiv gripe završila, stručnjaci tvrde da se građani koji se na ovaj način žele zaštititi od bolesti to i dalje mogu učiniti. Cjepiva protiv gripe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a još uvijek ima, a cijepiti se mogu svi zainteresirani.


– Početak epidemije gripe nije kontraindikacija za cijepljenje. Cijepiti se mogu svi, a prednost imaju one kategorije građana koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, a to su kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina te zdravstveni radnici. Za sve ostale cjepivo se naplaćuje po cijeni od 20 kuna, dodaje Lakošeljac.


 Crijevna viroza


Gripa se ove sezone pojavila nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno proteklih nekoliko godina. Prvi slučajevi u Hrvatskoj zabilježeni su koncem studenog, a sa 419 trenutačno prijavljenih slučajeva gripe, ovogodišnja epidemija ima daleko veće razmjere nego što je to imala proteklih godina. Primjerice, koncem siječnja prošle godine, u PGŽ-u bilo je prijavljeno svega 22 slučaja oboljelih dok je na razini Hrvatske ta brojka iznosila 646 slučajeva.



Gripa se širi kapljičnim putem, ali i direktnim i indirektnim kontaktom, a opće mjere zaštite od zaraze se sastoje u izbjegavanju bliskih kontakata s bolesnim osobama, izbjegavati mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, ne posjećivati bolesnike ako nije nužno, često pranje ruku vodom i sapunom, osobito nakon kihanja, kašljanja te često prozračivanje prostorija.


Liječnici upozoravaju da je važno obavijestiti svog liječnika o bolesti putem telefona, kako ne bi izlazili i eventualno zarazili druge osobe. U slučaju da se pojave simptomi kao otežano disanje, kratkoća daha, bol u prsima, iznenadna dezorijentacija, konfuznost, obavezno što prije kontaktirati liječnika, jer će vjerojatno biti potrebna hospitalizacija. Najčešće komplikacije gripe su upala srednjeg uha, bronhitis, upala pluća te pogoršanje postojeće kronične bolesti.



U liječničkim ordinacijama potvrđuju da priljev pacijenata s gripom već nekoliko tjedana ne jenjava. Dr. Alemka Čajkovski iz ordinacije obiteljske medicine u Domu zdravlja u Kostreni, kaže da osim gripe trenutno hara još jedan virus koji se manifestira kao crijevna viroza.


– Paralelno s gripom pacijenti dolaze i s virozom koju prate proljev i povraćanje. Ona, doduše traje kraće nego gripa, u pravilu dva dana. Kad je riječ o gripi, klinička slika ove je godine uobičajena – visoka temperatura, malaksalost i respiratorni problemi. Uglavnom nam se javljaju školska djeca i radno-aktivno stanovništvo, no ima je i među starijom populacijom unatoč činjenici što im se preporuča cijepljenje te imaju pravo na besplatno cjepivo. Glavni savjet svima oboljelima jest – utopliti se i mirovati. Treba uzimati dovoljno tekućine i paracetamol. Ako simptomi ne prestaju u uobičajenom vremenu, potrebno se je javiti liječniku koji će poslušati pluća i napraviti potrebne pretrage, preporuča dr. Čajkovski.