Rijeka EPK

Potpisan ugovor: Stiže EU novac za Galeb i Palaču šećerane

Sanja Gašpert

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

Radi se o svoti u iznosu od 68.891.606,18 kuna, a potpisani ugovor omogućuje dodjelu tih sredstava Gradu Rijeci



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u četvrtak je Zagrebu u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« koji se bavi obnovom i stavljanjem u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motornog broda Galeb i Palače šećerane.


Gradonačelnik je ugovor potpisao sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac.


Na natječaju za dobivanje bespovratnih sredstava iz fondova EU kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, program koji se bavi obnovom broda Galeb i Palače Šećerane, a kojeg je prijavio Grad Rijeka, prošao je svih sedam krugova evaluacije i tražena sredstva su odobrena.




Radi se o svoti u iznosu od 68.891.606,18 kuna, a potpisani ugovor omogućuje dodjelu tih sredstava Gradu Rijeci.


Brod Galeb i Palača Šećerane koja je dio tzv. kompleksa Benčić, reprezentativni su zaštićeni spomenici kulture koji će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja.