Nema temelja za izradu stečajnog plana

Poslovanje Elektromaterijala negativno, imovina ide na »bubanj«

Biljana Savić

Poslovanje nam je negativno, ne možemo pokriti fiksne troškove iz poslovanja, kaže Blaženka Prpić



RIJEKA Stečajni dužnik Elektromaterijal, nekadašnji ponos i dika riječke, a i hrvatske pa i jugoslovenske trgovačke branše, stavlja svoju imovinu na bubanj. Na prijedlog odbora vjerovnika tako je odlučila skupština vjerovnika ovog stečajnog dužnika, a sve to zbog iskaza stečajne upraviteljice Blaženke Prpić da nema temelja za izradu stečajnog plana.


   – Poslovanje nam je negativno, ne možemo pokriti fiksne troškove iz poslovanja, s tim da imamo i ostale troškove stečajnog postupka koje redovito i odmah po dospijeću pokrivamo. Uvjeti za izradu stečajnog plana ne postoje, jer za njih nema temelja, odnosno financija. Prvi, ali nikako jedini, uvjet za izradu stečajnog plana bilo bi pozitivno poslovanje, koje mi nemamo. A i tržište je takvo, trgovcima hranom je ipak lakše nego trgovcima tehničkom robom – kaže Blaženka Prpić, dodajući da je na prodajnom mjestu u Robnoj kući Ri promet dobar, no troškovi održavanja veliki.


Također, Prpić navodi i da je promet na Martinkovcu dobar, ali ne može pokriti lošije poslovanje na ostalim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, kojih je ukupno pet. Štoviše, i sami radnici na Martinkovcu kazali su nam da su prekjučer poslijepodne ostvarili promet od 70 tisuća kuna.    – Ne možemo mi pokrivati ostala četiri prodajna mjesta – kažu radnici i dodaju kako robe imaju više nego ikada.

   No, ne samo da je poslovanje negativno, ne ide ni prodaja nekretnina koja je plan »B«.



Potencijalni kupac       Na pitanje o navodnom kupcu Elektromaterijala koji je navodno predao ponudu za kupnju, Prpić odgovara da je krajnje neozbiljno takvo što uopće i spominjati.    – Postoji osoba koja se zainteresirala za kupnju ove tvrtke, ali to je sve na preliminarnim razgovorima. Jedino pisanu ponudu smatram stvarnom, a nje nema. Uostalom, da i postoji pisana ponuda, o njoj nikako ne bih odlučivala ja, već bi se s tim moralo složiti cijelo tijelo stečajnog postupka, a pitanje je bi li se i složilo. Pretpostavljam da bi taj ponuđač, kad bi i sastavio relevantnu, pisanu ponudu, tražio priličan diskont na prodajnu cijenu, a takva ponuda bi onda morala podrazumijevati i preuzimanje radnika – kaže Prpić.


   Kako navodi stečajna upraviteljica, nekretnine će biti teško prodati, posebice po procijenjenoj vrijednosti koju ona smatra realnom.


   – Nije vrijeme za prodaju nekretnina i to svi znaju, tržište nekretnina je mrtvo, ne treba biti stručnjak pa zaključiti da njihova prodaja neće ići lako, i da će ići isključivo po prodajnoj, a ne stvarnoj vrijednosti. Za četiri nekretnine dosad smo oglasili tri puta prodaju, no kupaca nema. Za otprilike dva mjeseca stavljamo u prodaju i ostale nekretnine, među njima i upravnu zgradu u Cambierijevoj, za koju mislim da neće biti problema pri prodaji, ali je dosad nismo mogli oglasiti zbog tužbe jednog vjerovnika – kaže Prpić, dodajući da je ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina u vlasništvu Elektromaterijala 166 milijuna kuna.      – Zaposleno je 68 radnika koji primaju državni minimalac, a pri prodaji objekta nećemo gasiti djelatnost, nego ćemo je seliti u objekt koji nije prodan. U našim dućanima ne nedostaje robe, dobavljači nas ni malo ne ignoriraju, no to je sve komisijska roba, što znači da mi nismo njeni vlasnici, već su vlasnici dobavljači, kojima je moramo vratiti ukoliko je ne prodamo u unaprijed utvrđenom roku.

Mi smo de facto posrednici u kupoprodaji. Na skladištu imamo zaliha naše robe u vrijednosti od 11,7 milijuna kuna, a dosad smo sa zalihe unovčili robu u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna, no prodaja robe nam ne donosi razliku u cijeni kao nova roba na kojoj možemo zaraditi – kaže Prpić, ističući da bi se unovčenjem sve imovine po procijenjenim cijenama mogli namiriti svi vjerovnici.


   – Dosad su radnici naplatili 50 posto svojih potraživanja, odnosno 7,5 milijuna kuna. Pretpotstavljam da će iduću polovicu dobiti do sredine ove godine od prodaje zaliha robe, unovčenja dijela potraživanja nastalih prije stečaja i od eventualno unovčene nekretnine – kaže Blaženka Prpić.