Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Ivanka Bujan-Slamić

'Posao treba voljeti': Riječka profesorica matematike i fizike dobitnica je prestižne nagrade

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2019. u 12:40 2019-01-02T12:40:31+01:00

Bujan–Slamić umirovljena je profesorica matematike i fizike PSHG-a, a istaknula se projektima poput »Matematika u geodeziji«, »Matematika u arhitekturi«, ili »Matematika u filateliji«

RIJEKA Umirovljena profesorica matematike i fizike Prve sušačke hrvatske gimnazije Ivanka Bujan-Slamić jedna je od dobitnica godišnje nagrade »Ivan Filipović« za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Nagrada »Ivan Filipović« predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a riječka laureatkinja u svom se dugogodišnjem odgojno-obrazovnom radu istaknula projektima kao što su »Matematika u geodeziji«, »Matematika u arhitekturi«, »Matematika u filateliji« i slično, kojima je poticala popularizaciju matematike te primjenu matematike na praktičnim primjerima iz svakodnevnog života.

Istaknuti predavač

Bujan-Slamić je sudjelovala u radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje kao recenzent, a zatim i kao ocjenjivač i moderator ispita državne mature te je bila članica Povjerenstva za polaganje stručnog ispita iz matematike u srednjem školstvu i članica je stručnog tima mentora predavača E-učionice grada Rijeke. Sudjelovala je u organizaciji stručnih skupova, a istaknula se i kao predavač na mnogim međužupanijskim stručnim skupovima.

Profesorica Bujan-Slamić djelovala je kao recenzent mnogih udžbenika i zbirki zadataka. Suautor je udžbenika i zbirke zadataka iz matematike za treći razred gimnazije i tehničke škole te je autorica mnogih članaka iz područja matematike, a kao članica Skupštine Hrvatskoga matematičkog društva aktivno sudjeluje u kreiranju nastave matematike.

Dobitnica je priznanja kao najuspješniji prosvjetni djelatnik Primorsko-goranske županije 2002. godine, a njezin dugogodišnji rad s učenicima i predan rad u unapređivanju nastave matematike značajno je pridonio profesionalnom razvoju učitelja i nastavnika matematike, poboljšanju odgojne i obrazovne prakse i razvoju cjelokupnoga odgojno-obrazovnog sustava. U svojem dugogodišnjem radu postigla je hvalevrijedne rezultate u odnosu s učenicima i kolegama te suradnji s roditeljima.

Lijep završetak

Navodeći kako nagrada stiže kao kruna na 42-godišnji radni vijek Bujan-Slamić kaže da je to lijep završetak dugogodišnjeg rada.

– Za uspjeh nema recepta: treba voljeti posao, a ja sam ga zaista radila s ljubavlju, uvijek predano i strpljivo, s istim žarom na početku i na kraju karijere. Potrebno je uvažavati učenike i pratiti sve promjene u obrazovanju. Ne može se samo poučavati svoj predmet, ovaj posao zahtijeva i puno više – nema radnog vremena, o učenicima se razmišlja i onda kada nismo s njima, trebamo im biti i prijatelji i roditelji. I kada nakon niza godina sretnete nekoga tko je od djeteta, vašeg učenika, postao odrastao, uspješan, dobar čovjek, tada ste kao profesor sretni i ispunjeni, zaključuje Bujan-Slamić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.