Od 6. do 8. rujna

Porto Etno Festival Rijeke 2020 donosi više od 100 izvođača i 20 jela iz cijelog svijeta

Portal Novilist.hr

Boban Marković Orkestar

Boban Marković Orkestar

Nastupaju izvođači poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a jest će se romska šnicla, bosanski lonac, baklava, bamije, Pancit Palabok, Shahi Paneer...



U Rijeci će se od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih.


Romska šnicla, bosanski lonac, baklava, bamije, Pancit Palabok, Shahi Paneer, Coo Coo, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etno – festivalu svjetske glazbe i gastronomije. U sklopu popratnog programa festivala održat će se prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica.


Gradonačelnik grada Rijeke, Vojko Obersnel kazao je: “Kada govorimo o nasljeđu projekta Europske prijestolnice kulture, osobno smatram da su programi poput Porto Etno festivala jednako bitni kao i infrastruktura u koju ulažemo znatna sredstva jer je upravo sjedinjenost brojnih kultura u Rijeci ono što čini grad posebnim. Riječ je o festivalu koji na najbolji mogući način nastavlja tradiciju Etno smotre, dana nacionalnih manjina u Rijeci.”




Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta obuhvaća glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program namijenjen svima, Riječankama i Riječanima kao i našim privremenim sugrađanima iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta.


“Kuhinja različitosti je programski pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji zajedno s Gradom Rijekom, zajednicama nacionalnih manjina Rijeke i doseljenicima u Rijeku iz cijelog svijeta proizvodi program Porto Etno festivala, njime stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.” – rekla je Direktorica TD Rijeka 2020, Emina Višnić.


Glazbeni program


Sjajan glazbeni program trećeg Porto Etno – festivala svjetske glazbe i gastronomije najavio je Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala. Festival će ugostiti zanimljiva glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove.



Prvi dan festivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu će se popeti najbolji romski puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestar nakon kojeg će nastupiti talijanski North East Ska Jazz Orchestra sastavljen od 14 glazbenika. Osim solo nastupa, North East Ska Jazz Orchestra, izvest će koncert uz talijanski dub band Wicked Dub Division s kojim surađuju od 2017. godine.


U subotu 7. rujna u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.


Na riječkoj tržnici i na Kazališnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.


Svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.


Headlineri Porto Etno festivala


Najbolji romski puhački sastav na Balkanu, Boban Marković orkestar svjetsku je pozornost privukao još ranih devedesetih nakon uspješne suradnje s Emirom Kustruricom za čije su filmove ‘Underground’ i ‘Arizona dream’ napisali većinu glazbe. Osvojili su sve nagrade koje se u svijetu puhačke glazbe mogu osvojiti i pokorili sve koncertne i festivalske pozornice svijeta.



Toliko su puta osvojili prvu nagradu na legendarnom Guča festivalu, da su se morali prestati natjecati. Mješavina tradicionalne romske glazbe i zapadnjačkih utjecaja, od jazza i funka do klasika Židovske tradicijske glazbe, virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kod publike i kritike širom svijeta.


Češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová, već je nekoliko puta nastupala u Hrvatskoj. Za sebe kaže da inspiraciju crpi iz prirode; iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travk. Bittová je istinska zvijezda na world-etno sceni, koja svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova. 


Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski poznatim muzičarima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith i drugi. Nominirana za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chaou, Gotan Projectu, te autorima poput Femija Kutija i Natache Atlas.


Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla. Tijekom duge glazbene karijere od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih.


Moćni pariški elektro duo Acid Arab posljednjih nekoliko godina očarava europske festivale i klupsku publiku pod opojnim spojem oštre zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.


Vješto povezuju sve vrste istočne glazbe (Sjeverna Afrika, Libanon, Egipat, Turska, Mumbai..) s elektronskim zvucima od acida do moćnog techna fascinirani istočnjačkom glazbom i kompleksnošću ritmičnih struktura. DJ-i Guido Minisky i Hervé Carvalho dugi su niz godina bili rezidenti zloglasnog pariškog kluba Chez Moune, a u istočnjački su se zvuk zaljubili nakon putovanja u Tunis s Dj Gilbom.


Nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća, BaBa ZuLa bend nastao u Istanbulu 1996. godine, neprestano se trude publici pružiti jedinstveno umjetničko iskustvo. Miješajući orijentalne instrumente kao što su električni saz i darbuka s elektronikom i modernim zvucima, BaBa ZuLa stvara zvuk koji su kritičari nazvali istanbulska psihodelija.



Glazba BaBa ZuLe je orijentalni istanbulski Rock’n Roll koji se kotrlja na futuristički način nadahnut kasnim šezdesetima. Njihovi šamanski nastupi mješavina su raznih umjetničkih disciplina, često uključuju plesače, složene kostime, poeziju, kazalište i crtež, pružajući gledateljima zanosnu audio-vizualnu gozbu. BaBa ZuLa bend čine Levent Akmana, Murat Ertel, Ümit Adakale i Periklis Tsoukalas.


Gastro sajam


Voditeljica gastronomskog programa masterchefica Srđana Jevtić najavila je kako će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih.


Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok – filipinski rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etnu – festivalu svjetske glazbe i gastronomije.



Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna. U petak 6. rujna nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV od 18 do 21 sat, a u 19 i 30 sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.


U subotu, 7. rujna nacionalne manjine kuhat će kao i prvoga dana na Trgu 128. brigade HV od 12 do 17 sati. 


Na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat će se POP UP gastro, glazbeni i cirkuski program u nedjelju 8. rujna. Program počinje u 10 sati, a radno vrijeme tržnice biti produženo do 14 sati.


Masterchefica Srđana Jevtić za posjetitelje će pripremiti posebnu maneštru, Cirkorama u Kazališni park dolazi s predstavom Milica na putu oko svijeta koju izvodi klaunica Petra Bokić, a glazbeni program uključuje nastupe jeboton ansambla iz Zagreba i mađarskog benda EtnoRom.



U gastro programu sudjeluju; Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.


Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture objavila je u partnerstvu s Jadran hotelima d.o.o., ususret ovogodišnjem Porto Etno festivalu, Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept. U žiriju za odabir recepata su poznati chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić te Dalibor Maletić iz Jadran hotela d.d. koji će pobjedničke recepte oživjeti i pretvoriti ih u vrhunska jela koja će posjetitelji moći kušati na festivalu u petak 6. rujna 2019. godine na Trgu 128 brigade.


Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u svojim restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremaju jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.


Dječji program


U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna 2019.g. od 12,00 do 17,00 sati u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac (Dolac 12, Rijeka). Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem web stranice Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, točnije OVDJE.



Dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12,00 sati u dvorištu OŠ/SE Dolac, izvodit će skladbe vezane uz hranu. Održat će se i četiri radionice; Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata 1 i 2, Rigo Janči: čitanje slikovnice i pripremanje čuvenog riječkog kolača rigojanči i Dječja slikarska radionica.


Ulaznice


Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna. Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje, hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. Popust od 20 % imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni.


Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja. Festivalske ulaznice za petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeno od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna.


Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna. Koncert u HNK Ivan pl. Zajca (Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) u pretprodaji stoji 60 kuna, a na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno).