Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Povećan paušal

Porez za jelenjski 'zimmer frei' 250 odnosno 180 kuna po krevetu

Dražice su svrstane u viši porezni razred / Snimio Roni BRMALJ
Dražice su svrstane u viši porezni razred / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 7:40 2019-02-02T07:40:55+01:00

Iznos od 250 kuna plaćat će iznajmljivači iz Dražica i Podhuma, a svi ostali 180 kuna. Priopćenjem protiv povećanja paušalnog poreza oglasio se HDZ

JELENJE Visina paušalnog poreza po krevetu za jelenjska naselja svrstana u C razred, odnosno Dražice i Podhum iznosi 250 kuna dok za naselja Baštijani, Brnelići, Drastin, Jelenje, Kukuljani, Lopača, Lubarska, Lukeži, Martinovo Selo, Milaši, Podkilavac, Ratulje, Trnovica, Valići i Zoretiće, koji su svrstani u D razred iznosi 180 kuna po krevetu.

Odluka je to koju je većinom glasova donijelo Općinsko vijeće Jelenje, a kojom je, ustvari, visina paušalnog poreza za jelenjsko područje povećana, jer je do sada ona iznosila 210 kuna za C razred, odnosno 150 kuna za D razred.

– Obveznik poreza je fizička osoba, iznajmljivač odnosno nositelj ili član obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva kojem je na temelju rješenja odobreno pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili poljoprivrednom gospodarstvu, a nisu po djelatnosti obveznici poreza na dodanu vrijednost, pod uvjetom da organiziraju smještaj u sobi, apartmanu i kući za odmor do najviše deset soba, odnosno dvadeset kreveta, istaknuto je u obrazloženju odluke.

Kako je rečeno, Općinsko vijeće je, sukladno uputama Ministarstva financija, odnosno do 31. siječnja ove godine, donijelo odluku i na taj način izbjeglo zakonski prijedlog od 750 kuna po krevetu.

– Paušalni porez tako je na području Grobnišćine sveden u realne okvire. Na jelenjskom području kreće se od 180 do 250 kuna, a na području općine Čavle iznosi od 150 kuna do 255 kuna, ovisno o naselju, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Na povećanje iznosa poreza pisanim priopćenjem oglasio se jelenjski HDZ.

– Nakon »novogodišnje čestitke« mještanima vladajuće koalicije PGS-SDP-AM, takozvane Nove snage Jelenja, u obliku nove, 25-postotne »snažnije« cijene komunalne naknade, na sjednici Općinskog vijeća su vladajući mještane dodatno »obradovali« novim, blizu 20 posto većim porezom za iznajmljivače soba, piše u priopćenju kojega potpisuje predsjednik OO HDZ-a Jelenje Ivoslav Ban.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.