Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Radionica

foto Popravljene gromače: Bakarske prezidi uređene i očišćene čekaju zimu

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2018. u 10:32 2018-11-11T10:32:14+01:00

Kako se zida po starinski »va suho«, kako se uređuju i popravljaju porušene gromače žele naučiti mnogi

PRAPUTNJAKVesela ekipa prkosila je jučer najavi lošeg vremena i vrijedno uređivala i popravljala porušene gromače slažući ih u suhozid u, po mnogima, najljepšem vinogradu na svijetu, onom praputnjarskom koji nosi naziv Takale ili Bakarske prezidi. Poljoprivredna zadruga »Dolčina« Praputnjak, u suradnji s Udrugom Praputnjak – kulturni krajolik i Udrugom za očuvanje tradicijske graditeljske baštine »4 GRADA DRAGODID« iz Komiže ovakve akcije već tradicionalno organizira na proljeće i do sada ih je odrađeno sedam, no ovog su se puta odlučili i na jesensko izdanje.

Temperature prave proljetne, no kišni oblaci koji su prijetili od jutra odvratili su zainteresirane koji su trebali doći iz Zagreba. Ipak, desetak volontera pod vodstvom lokalnih mentora uhvatilo se posla i od 9 ujutro do prvog mraka nisu stali. Napravili su jedino pauzu za pravi domaći ručak uz paštu i fažol koji im je kao i svakog puta pripremio majstor kuhinje Branko Šubat.

Kako se zida po starinski »va suho«, kako se uređuju i popravljaju porušene gromače žele naučiti mnogi, pa Ivona Miloš, šefica jučerašnje akcije, kaže da interesa za radionicama nikad ne nedostaje.

– Radionice organiziramo uz financijsku potporu Grada Bakra i Primorsko-goranske županije. Na proljeće u vinogradu radimo dva dana, a sada smo iskoristili priliku i topli studeni da više estetski popravimo suhozide. Drago nam je da se o našim prezidima sve više zna, a tu nam dolaze i brojni turisti koji se dive ovom vinogradu i našoj sačuvanoj tradiciji koja je dokaz da je i u nemogućim uvjetima moguće stvoriti nešto kvalitetno, rekla nam je Ivona i brzo se pridružila Tei Rosić, kustosici Muzeja Grada Crikvenice i Izidoru Gradišćaku koji je na radionicu došao biciklom iz Rijeke.

Ostavili smo ih uz zvuk kopanja i udaranja kamena o kamen jer bilo je važno iskoristiti svaku minutu tmurnog dana kako bi Bakarske prezidi prezimile u što boljem stanju. I ništa nego, vidimo se na proljetnim radovima za koji mjesec.

RI1011SJ19

RI1011SJ18

RI1011SJ17

RI1011SJ16

RI1011SJ15

RI1011SJ11

RI1011SJ02

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.