Savjet za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka

Popović: Suradnjom poduzetnika, Sveučilišta i samouprave do gospodarskog uspjeha

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Savjet za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka svojim bi djelovanjem trebao pridonijeti raspravi o bitnim gospodarskim temama na ovom području



RIJEKASavjetom za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka predsjedat će Boris Popović, suvlasnik Alarm automatike, odlučeno je na osnivačkoj sjednici ovog savjetodavnog tijela sastavljenog od vodećih i cijenjenih gospodarstvenika iz svih lokalnih jedinica uključenih u aglomeraciju, kojima su se pridružili rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin i čelnik županijske HGK Vidoje Vujić. Savjet broji 17 članova, a pored već navedenih imena čine ga: Dragan Blažević, KD Viškovo, Goran Brašnić, Vargon, Vedran Devčić, Luka Rijeka, Ivan Ivić, Dalmont, Zvonko Jurković, Bravarski obrt, Lazarela Komlen, Milenij hoteli, Miladin Marković, DI Klana, doc. dr. Vladimir Mozetič, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, Darko Prodan, CEDAR, Siniša Reljić, Navis Consult, Igor Stanger, Ugostiteljski obrt Štanger, Željko Šmitran, IND-EKO, Ivo Usmiani, JGL i Stiven Vunić, La Vita.


Trend integracija


Savjet bi svojim djelovanjem trebao pridonijeti raspravi o bitnim gospodarskim temama na ovom području. Boris Popović naglasio je važnost toga što su se u savjet uključili poduzetnici, Sveučilište i lokalna samouprava, jer zajedno mogu pomoći da se problemi rješavaju brže i bolje. Pritom je naglasio i važnost trenda integracije koji će pomoći bržem ostvarenju razvoja regije.



Očekuje se da članovi Savjeta procjenjuju promjenu tehnoloških i tržišnih trendova te da temeljem toga upozoravaju na nove poslovne mogućnosti, a to su upravo one informacije koje moraju biti svojevrstan kontrolni mehanizam provedbe Strategije. Članovi Savjeta mogu i davati preporuke za jačanje gospodarske pozicije Urbane aglomeracije Rijeka, a Savjet je usmjeren i na suradnju i umrežavanju svih institucija koje se bave temama od značaja za gospodarstvo. Također, aktivnosti Savjeta mogu značajno pridonijeti međusobnom usklađivanju strateških planova vodećih gospodarstvenika, institucija i drugih subjekata.





– Nas kao poduzetnike zanima veći utjecaj na lokalnu upravu i to tako da ona pomogne razvijanju poslovnog okruženja jer je to najvažnije za još brži i bolji razvoj poduzetništva. Smatramo da istovremeno treba raditi i na unapređenju poslovnog sektora i na unapređenju poslovnog okruženja. Veliki potencijal vidimo u malim i srednjim tvrtkama koje mogu brže odgovarati zahtjevima tržišta, a svoje poslovanje temelje na inovacijama i visoko sofisticiranom poslovanju, rekao je Boris Popović.


Naglasio je da je potrebno raditi na poboljšanju poslovnog okruženja, u čemu je naše područje četvrto u Hrvatskoj, kao i poslovne infrastrukture, što je jedino područje na kojem Primorsko-goranska županija zaostaje za ostatkom Hrvatske. U dosadašnim aktivnostima Urbane aglomeracije pridana je pažnja aktiviranju poslovnih zona i poboljšanja infrastrukture, rekao je Popović, napominjući kako će na sljedećim sastancima Savjeta u prvi plan doći detaljni i konkretni planovi što treba po ovom i drugim pitanjima poduzeti i napraviti.


Plan aktivnosti


Osnivanje Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije, u skladu s preporukama Nacionalnog vijeća za konkurentnost predložio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kako bi njegovi članovi mogli izravno pridonositi ostvarenju strateških ciljeva aglomeracije. Po osnivačkom sastanku Savjeta, riječki je gradonačelnik napomenuo da je pokretačima ove inicijative želja bila iskoristiti raznolike aktivnosti koje se vode oko formiranja riječke Urbane aglomeracije na druge korisne načine za razvoj ove regije.


– Želja nam je bila iskoristiti sinergiju između lokalne samouprave i gospodarstvenika, koja je nastala aktivnošću na izradi zadataka koji su definirani iz europske strategije kako bi pokušali okupiti odgovarajući broj gospodarstvenika iz svih jedinica lokalne samouprave koji čine aglomeraciju. Namjera nam je kroz ovaj savjet definirati buduće aktivnosti u razvoju gospodarstva, pri čemu ne možemo ni nećemo robovati granicama pojedinih jedinica lokalne samouprave, kao što ne možemo robovati ni državnim granicama, rekao je gradonačelnik.


Dodao je kako se očekuje da će svi uključeni u Savjet za konkurentnost kroz radne sastanke napraviti plan aktivnosti kako bi gospodarstvo na području aglomeracije učinili još uspješnijim.


Konkurentne tvrtke


– Na prvom sastanku konstatirali smo da su u hrvatskim okvirima dosadašnji gospodarski rezultati na području aglomeracije zadovoljavajući, jer na drugom smo i na trećem mjestu u Hrvatskoj po razvijenosti i konkurentnosti. No, s obzirom na potencijale koje imamo ne možemo se zadovoljiti samo rezultatima postignutim na hrvatskoj razini, već se moramo uspoređivati s međunarodnom razinom. Zajedno smo uvjereni da možemo biti još bolji, a u tom smislu valja spomenuti da su na sastanku bili i predstavnici tvrtki iz jedinica lokalne samouprave koje trenutno nisu članice aglomeracije. U Rijeci i okruženju postoji velik broj konkurentnih tvrtki, prepoznatih i izvan granica Hrvatske. Uvjeren sam da ćemo uspjeti iskoristiti pozitivnu energiju zajedništva koja je nastala intenzivnim radom na Urbanoj aglomeraciji Rijeka posljednjih godinu dana, pojasnio je gradonačelnik Vojko Obersnel.


Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin naglašava da u Rijeci postoji puno kvalitetnih ljudi i uspješnih poduzetnika te da je bitno da svi zajedno trče u istom smjeru, kako bi se osigurao razvoj i povećala konkurentnost.


– Ovaj kraj osigurava vrlo visoku razinu kvalitete života. Zaslužujemo biti tehnološki i inovacijski centar Europe, za što treba aktivirati sve postojeće potencijale, kreativni i intelektualni kapital koji posjedujemo, rekao je rektor.


Pozitivna očekivanja od Savjeta za konkurentost ima i Siniša Reljić iz Navis Consulta.


– Očekujem da ćemo u Savjetu kvalitetno raditi i suradnjom gospodarstvenika i lokalne administracije učiniti sve što je u našoj moći da podignemo Rijeku na ljestvici konkurentnosti, rekao je Siniša Reljić.