Preuređenje

Ponuda na Brajdi spala na deset štandova: Nekad bitka za svaki stol, danas depresivna pustoš

Andrea Jelovčić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Zakupci štandova nezadovoljni tempom i zastojem u obnovi glavne zgrade, nadajući se da bi u ljepšem ambijentu i prodaja mogla biti bolja



RIJEKA Stanje na tržnici Brajda zadnjih godina neusporedivo je s onim otprije deset, petnaest godina – rekla nam je Sanja Vranješ, zakupnica štanda koja na tržnici Brajda radi još od 1992. godine.


– Vjerovali ili ne, nekada su se prodavači ovdje borili i za polovicu drvenog stola, dok sada vlada pustoš – nastavila je Vranješ, jedna od samo desetak preostalih prodavača koji svoje proizvode i dalje nude na prostoru ispred zgrade tržnice.


– Čak sedamdeset posto prodaje opalo nam je nakon otvaranja raznih trgovačkih centara u Rijeci i okolici. Oni imaju popuste koje mi, mali proizvođači, jednostavno ne možemo pratiti. Međutim, iako prodaja i nije nešto, ostajem optimistična kako će se stvari promijeniti, ipak su proizvodi koje mi ovdje nudimo domaći – kazala je Kimi Nemirović, prodavačica voća i povrća.




Iščekivanu promjenu tržnici Brajda trebalo bi donijeti njezino preuređenje. Naime, Grad Rijeka još je 2010. godine započeo sa sanacijom zgrade tržnice Brajda, poznatog zdanja koje prije 121 godinu u neorenesansnom stilu projektirao glasoviti tršćanski arhitekt Giacomo Zammati. U tom je razdoblju saniran krov, fasada, vanjska stolarija te elektroinstalacije kata, a budući da se radi o zgradi spomeniku kulture, sve je obavljeno pod nadzorom predstavnika Konzervatorskog odjela u Rijeci.


Trenutno je u realizaciji sanacija zapadne nadstrešnice, infrastrukture dijela prizemlja na zapadnoj strani objekta, kao i završno uređenje galerije paviljona. Ipak, radovi već neko vrijeme stoje.


– Na uređenju zapadne strane tržnice već mjesecima nema radnika. Ograda oko radova je porušena, pa tamo sada nuždu vrše psi i mačke te to izaziva nesnosan smrad – kazala je Nemirović.


Na naš upit zašto je došlo do zastoja radova na uređenju tržnice, Vladimir Benac, pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, odgovorio je kako radovi napreduju zadanom dinamikom te je njihov trenutni zastoj rezultat dobave materijala za izradu pokrova nadstrešnice, kao i potrebe za sanacijom kamenog rubnjaka ispod nadstrešnice koji je zatečen u lošem stanju pa ga je zbog toga potrebno u cijelosti zamijeniti.


– Kad se to riješi, radovi će se intenzivirati te bi trebali biti gotovi u za to predviđenom roku, do kraja 2016. godine – kazao je Benac.


Pitanje je samo hoće li preostali zakupci štandova uspjeti tamo ostati dovoljno dugo da novo ruho tržnice Brajda i dočekaju.


– Najiskrenije, ne znam koliko ću još raditi ovdje. Iz godine u godinu je stanje sve lošije. Ova tržnica bi se jako lijepo dala srediti, ali čini se kao da za to nema sluha pa radovi napreduju ovako sporo – kazala je Vranješ.


– Navikao sam kupovati ovdje, već znam sve koji prodaju i sve što prodaju. Ne volim markete te se stvarno nadam da će ovaj prostor opstati. Ipak su tržnice trbuh svakog grada – zaključio je Mersad Cakić, dugogodišnji korisnik tržnice.