TTO Thermotechnik

Ponos iz Dražica: Obiteljska tvrtka kontinuirano raste i širi radna mjesta

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Razvoj tvrtke baziran je na 90-postotnom izvozu razdjelnika, ormarića i drugih elemenata sustava toplovodnih centralnih grijanja na tržišta Njemačke, Italije, Austrije, Španjolske, Finske i Slovenije



JELENJE TTO Thermotechnik d.o.o., obiteljska tvrtka iz Dražica, koja je već 25 godina jedno od vodećih europskih imena u OEM proizvodnji razdjelnika i prateće opreme za toplovodna grijanja, obiteljsko poduzeće usredotočeno na razvoj novih proizvoda, tehnologija i usluga, nastavlja ulaganja u proizvodne kapacitete, čime širi svoju djelatnost, kontinuirano bilježi rast, ali i otvara nova radna mjesta.


Tvrtka je nedavno realizirala projekt nabavke opreme za proširenje proizvodnih kapaciteta u cilju jačanja konkurentnosti, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Projekt je ukupno vrijedan 4.326.376 kuna, od kojih su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.441.478 kuna.



– TTO Thermotechnik iz Lukeža najznačajnija je tvrtka u našoj općini koja se k tome ne štedi kad je u pitanju pomoć našim sportskim ili kulturno-umjetničkim klubovima, kao ni umirovljenicima. Analizom podataka, došli smo do zaključka da navedena tvrtka zapošljava više od 20 posto ukupno zaposlenih na području Općine Jelenje te sukladno svojim poslovnim aktivnostima najviše uplaćuje u općinski proračun.




Od početka našeg mandata, kako smo i najavili, pružamo podršku i pomoć svim kvalitetnim projektima i idejama, a s navedenom tvrtkom dogovorili smo i zajedničke investicije u vidu poboljšanja komunalne infrastrukture na našem području – kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući da se kompletna općinska uprava veseli svakom uspjehu domaćih poduzetnika, a naročito kao u ovom slučaju, kada svojim kvalitetnim proizvodima iz Općine Jelenje opskrbljujete veliki dio svijeta.



Konkurentni u EU-u


– Projekt predstavlja investiciju koja će malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj učiniti konkurentnijim na tržištu Europske unije. Ciljevi projekta su povećanje udjela na tržištu, povećanje proizvodnih kapaciteta i podizanje kvalitete konačnog proizvoda. Navedeni ciljevi ostvarit će se izgradnjom toplovodne kotlovnice, nabavkom novih strojeva, sustava za kontrolu kvalitete edukacijom zaposlenika, zapošljavanjem novih djelatnika te promidžbenim aktivnostima. Ovaj je projekt otvorio nova radna mjesta, trenutno njih osam. Njegovom realizacijom osigurat će se veća produktivnost i poslovna učinkovitost koja će se očitovati povećanjem prihoda, a što će se realizirati kroz veći stupanj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta, povećanjem prodaje i povećanim izvozom vlastitih proizvoda – kaže Radisav Drljević, direktor i vlasnik Thermotechnika.


Dodaje da je razvoj tvrtke baziran na 90-postotnom izvozu razdjelnika, ormarića i drugih elemenata sustava toplovodnih centralnih grijanja na tržišta Njemačke, Italije, Austrije, Španjolske, Finske, Slovenije i drugih.


– U Dražicama se izrađuju razdjelnici za toplovodna grijanja, razdjelni ormarići, pokrovi, stanice za pripremu tople vode, regulacijski setovi i kompaktne stanice. Ukupni prihodi su tijekom prošle godine porasli za čak 29 posto u odnosu na prethodnu godinu te su iznosili 98 milijuna kuna, čime su nadmašene sve prognoze. Također, tijekom prošle godine otvoreno je pedeset novih radnih mjesta, a 50 posto naših zaposlenika, od njih ukupno 140, ima prebivalište na području Grobnika, odnosno općina Čavle i Jelenje, čime se bitno doprinosi lokalnoj ekonomiji – kaže Drljević.



Ovo nije prvi put da tvrtka TTO Thermotechnik za svoje projekte dobiva bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Prošle je godine izgradila novu halu u Lukežima, koja je proširila kapacitete proizvodnje te otvorila 24 nova radna mjesta. Ova investicija s radovima, opremom i postrojenjima vrijedna je blizu 27 milijuna kuna, od kojih je iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava oko 7,7 milijuna kuna.



Mjesta uvijek ima


Mjesta za nova zapošljavanja u Thermotechniku uvijek ima, nastavlja Drljević, dodajući da je trenutno otvoreno pet radnih mjesta.


– Naša tvrka konstantno potražuje razne profile zanimanja – trebaju nam inženjeri, ekonomisti, proizvodni radnici – ističe Drljević, dodajući da Thermotechnik ima odličnu suradnju s Općinom Jelenje, posebice s novom garniturom vlasti, a koja tvrtku prati u pružanju pomoći u ishodovanju potrebne dokumentacije.Govoreći o planovima za sljedeće razdoblje, Drljević najavljuje rekonstrukciju upravne zgrade, planiranu za ovu godinu, a zbog većeg zapošljavanja. Nove projekte Drljević najavljuje i za 2019. i 2020. godinu, u sklopu kojih izgradnju nove hale i nabavku novih strojeva.