Potpisan ugovor

Pomorskoj školi milijun kuna: Osigurana sredstva za remont školskog broda

Ingrid Šestan Kučić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Navodeći kako je Ministarstvo mora lani prvi put osiguralo sredstva za opremanje svih pomorskih hrvatskih strukovnih škola ministar Oleg Butković je najavio da će se ove godine dodijeliti tri milijuna kuna, a trećina sredstava pripala je školi koju je i sam pohađao



Milijun i 60 tisuća kuna vrijednost je ugovora kojeg su  potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš.


Tim će se ugovorom školi u Bakru dodijeliti bespovratna sredstva za nabavu računalne opreme, odnosno softvera za izobrazbu, kao i za popravak i održavanje školskog broda »Vila Velebita II«, a dio sredstava namijenjen je i za projekt nabave opreme za hidrauliku.


Navodeći kako je Ministarstvo mora lani prvi put osiguralo sredstva za opremanje svih pomorskih hrvatskih strukovnih škola ministar je najavio da će se ove godine dodijeliti tri milijuna kuna, a trećina sredstava pripala je školi koju je i sam pohađao.





– Budući da se radi o strukovnim školama, a imamo 22 tisuće pomoraca, od toga 15 tisuća u međunarodnoj plovidbi, cilj je da se pomogne u nabavci opreme u svim pomorskim školama jer to služi isključivo za obrazovanje i edukaciju budućih pomoraca. U ovoj smo godini temeljem javnog poziva dodijelili 3 milijuna kuna. Drago mi je da će se obnoviti školski brod, nabaviti softveri. Vjerujem da ćemo u narednim godinama izdvojiti i više sredstava, poručio je Butković.


Ujedno je najavio i da je njegovo ministarstvo spremno pomoći bakarskoj školi i u uređenju prostora koji bi se koristio kao brodostrojarska radionica.


Naime, upravo je ta radionica, prema riječima Papeša, cilj škole za iduću godinu, a spremnost za ulaganje izrazio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Županija je kao osnivač škole ove godine na dodijeljenih milijun i 60 tisuća kuna Ministarstva dodala sto tisuća kuna, a pozdravljajući odluku Ministarstva mora da se uključi u opremanje pomorskih škola župan je kazao da će to biti rasterećenje za osnivače.


– Do sada smo svake godine za školski brod izdvajali sto tisuća kuna, a sada ćemo ta sredstva moći preusmjeriti za nešto drugo. Školski brod zahtjeva potpuni remont, dosta je dotrajao i treba jedno dobro dokovanje. S ovim je sredstvima zatvorena financijska konstrukcija, kazao je župan.


Napomenuvši da je Pomorska škola Bakar najstarija hrvatska strukovna škola zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović zaključio je da je svako ulaganje u obrazovanje dobro uložen novac.