Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. siječnja 2020.
Baština

Pomorski muzej: Turističkom sektoru predstavljeni rezultati ''Male barke 2''

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2019. u 17:38 2019-03-19T17:38:00+01:00

Turističkom sektoru danas su u Pomorskom muzeju predstavljeni rezultati projekta »Mala barka 2 - očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana« koji završava krajem ovog mjeseca, a kojeg su u 85 posto sredstava (što je 2,1 milijun eura) financirali europski fondovi.
»Mala barka 2« krenula je 2016. godine a od tada pa do danas obnovljeno je 13 tradicijskih barki (od toga 8 na području Kvarnera), napravljeno je 10 turističkih itinerara, s radom je započela Akademija tradicijskih pomorskih vještina kroz koju se javnost mogla upoznati s tradicijskom brodogradnjom, ribarskim i mornarskim vještinama, folklorom, običajima, vjerovanjima, osmišljeno je i pokrenuto 17 maritivnih manifestacija (Fiumare, Ribarski tjedan, Krčka jedra, Rovinjska regata, Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta i drugo). Zatim su s radom započeli interpretacijski centri, centri promocije te je definirano 70 atrakcija pomorske baštine. Glavni ciljevi projekta bili su - katalogizirati pomorsku baštinu, razviti nove turističke destinacije odnosno kulturno-turističke proizvode.
- Kroz »Malu barku 2« očuvali smo pomorsku baštinu i stavili je u funkciju turizma. Imamo puno toga za pokazati, a dosta toga je bilo i ugroženo. Kroz projekt podjednako smo se fokusirali na nematerijalnu kao i na materijalnu baštinu, izjavila je Renata Vincek iz Turističke zajednice Kvarner.
Vodeći partner ovog projekta je bio PGŽ -a te TZ Kvarnera, zatim Pomorski i povijesni muzej, Udruga i Ekomuzej »Kuća o batani«, Općina Izola, TZ Izola, Općina Piran i Pomorski muzej Piran. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.