Sindikat pomoraca priprema vize

Pomorci s Padne napuštaju brod i odlaze kućama

Marinko Glavan

Pomireni s izgubljenim plaćama, pomorci žele samo čim prije početi ponovno raditi kako bi mogli prehraniti obitelji.  »Odnosi s agentom su korektni, vjerujemo da će vrlo brzo biti ukrcani na neki brod«, kaže Predrag Brazzoduro



RIJEKA Pomorci s broda »Padna« privezanog u kraljevičkom brodogradilištu trebali bi početkom idućeg tjedna krenuti kućama, potvrđeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Devetorica članova posade iz Gruzije, Ukrajine i Rumunjske potpisali su dokumente potrebne za repatrijaciju, dok će na brodu još neko vrijeme ostati zapovjednik Vjekoslav Petković, zajedno s još dva člana posade, po jednim hrvatskim i slovenskim državljanom. 


Pomorci na brodu »Padna« slovenskog brodara Euroshipping u vlasništvu Bogdana Glavine, ostavljeni su u Kraljevici bez hrane, pitke vode i goriva, a još od veljače nisu primili plaću za svoj rad. Stoga će Sindikat pomoraca zatražiti sudsku prodaju broda, kako bi se na taj način namirila potraživanja posade. 


 Sudbina nesretnih pomoraca na koju je upozorio naš list izazvala je veliku pozornost građana Rijeke i okolice koji već danima, samoinicijativno, na brod donose hranu, vodu, higijenske i druge potrepštine potrebne za život pomoraca. 




Na »Padne« je stigla i »provišta« koju je platila Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF), s količinama hrane dovoljnim za desetak dana boravka cjelokupne posade na brodu. Time su ujedno demantirane izjave Bogdana Glavine da on skrbi o opskrbi posade, koja će u većem dijelu napustiti brod.


– Podnijeli smo zahtjeve za izdavanje viza za građane Ukrajine i Gruzije i rezervirali im karte. Smatram da bi čitava posada trebala napustiti brod, budući da nema potrebe za zadržavanjem nužnog broja ljudi, s obzirom da je brod u brodogradilištu. Ono je i prema zakonu odgovorno za sigurnost, a ima i vlastite čuvare tako da nije neophodno da itko ostaje na brodu, rekao je glavni tajnik Sindikata Predrag Brazzoduro, ujedno i koordinator ITF-a za Hrvatsku. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u srijedu, 14. kolovoza 2013.