Fond za mlade poduzetnike

Pomoć startupovima uvjet Liste za Rijeku za podršku Obersnelovom proračunu

Damir Cupać

Foto arhiva

Foto arhiva

Evidentno je kako još nismo u potpunosti i na pravi način iskoristili kapacitet start-up inkubatora u Rijeci, ocijenio je predsjednik mladih Liste za Rijeku Filip Jakovac



RIJEKA Lista za Rijeku postavila je prvi uvjet gradonačelniku Vojku Obersnelu za podršku proračunu za 2019. godinu – osnivanje fonda za poticaj najuspješnijim riječkim startupovima.


– Podsjećamo kako Grad Rijeka godinama ima svoj start-up inkubator u Ružićevoj ulici i koji je dosada iznjedrio neke od riječkih kvalitetnih mladih poduzetnika. Međutim, s obzirom na općenito stanje poduzetničkog duha u Hrvatskoj evidentno je kako još nismo u potpunosti i na pravi način iskoristili kapacitet start-up inkubatora u Rijeci, ocijenio je predsjednik mladih Liste za Rijeku Filip Jakovac.


On je pojasnio da je jedan od većih i težih izazova s kojima se mladi poduzetnici po izlasku iz inkubatora suočavaju ogroman birokratski aparat koji uz to dosta košta.




– Za samo otvaranje tvrtke je potreban temeljni kapital od 20.000 kuna plus troškovi registracije i osnivanja… To je jedan od razloga zašto se veliki broj novoosnovanih tvrtki vrlo brzo zatvara ili ima problema s likvidnošću. Zato smo i razmišljali o različitim načinima pomaganja poduzetnika i motiviranja potencijalnih poduzetnika, izjavio je Jakovac.


Igor Mirić naglasio je da je prva od predloženih budućih mjera osnivanje fonda za poticaj najboljim »startupovima«.


– Smatramo da će se na taj način dati potreban financijski »vritnjak« u pozitivnom smjeru za nove poduzetnike. Naglašavamo kako je ovo jedna od prvih mjera na kojima ćemo raditi, ali svakako pozitivan početni korak naprijed u razvijanju poduzetništva u Rijeci i politici privlačenja i zadržavanja mladih u našem gradu, uvjeren je Mirić .