Roba zlata vrijedna

Policija istražuje nabavku suncobrana u “Rijeka plusu”. No to nije jedini problem, evo koliko su platili jakne

Orjana Antešić

Nove jakne djelatnike koji ih budu nosili čuvat će od svih vremenskih neprilika / Foto D. ŠKOMRLJ

Nove jakne djelatnike koji ih budu nosili čuvat će od svih vremenskih neprilika / Foto D. ŠKOMRLJ

Iz Rijeka plusa kažu kako se radi o troslojnim  polivalentnim jaknama za proljeće, jesen i zimu,  koje  su radnici na terenu dužni imati



RIJEKA  Slučaj samo naizgled običnih suncobrana na glavnoj riječkoj tržnici, koje je Rijeka plus platio više od četiri tisuće kuna po komadu, počela je istraživati i policija, koja je zatražila dokumentaciju njihove nabavke. Premda se visoka cijena pokušava pravdati njihovim high-tech karakteristikama i ekskluzivnošću, nekoga je očito dodatno zažuljalo i to što se do odabranog ponuđača, tvrtke Riviera dekor iz Matulja, došlo  iz trećeg pokušaja. Iz Rijeka plusa tvrde kako nije točno da je natječaj bio poništen dva puta, već da »u cilju postizanja što bolje ponude, upite sa zahtjevima za dostavom ponuda slali smo tri puta«. U međuvremenu konkurenti za taj posao su  redom odustajali.  


Trn u oku


I dok nadležna policijska služba istražuje  »specijalne« suncobrane koji su otpočetka trn u oku prodavačima na glavnoj riječkoj tržnici, u gradu se bruji o – jaknama. Nove radne jakne  su nabavljene za zaposlenike Rijeka plusa, istina još u prošloj godini, ali je zato njihova cijena – svevremenska.  Ni više, ni manje nego 4.032 kune po komadu, a u Rijeka plus pristiglo ih je, vele, 107. Ukupni račun nešto više od 431.000 kuna. Iz ureda direktora Željka Smojvera   pripomenuli su  kako su potrošili i manje novca od ugovorenog jer je, dodaju,  okvirno bilo planirana nabavka 117 jakni.


Nema toga što sve u opisu ovih jakni nisu naveli iz Rijeka plusa. Od onoga što se obično podrazumijeva kao zimska goretex jakna, u Rijeka plusu uspjeli su  složiti cijelu jednu »znanost«, baš kao i za suncobrane na tržnicama, kad je trebalo objasniti po čemu su toliko posebni i  skupi.  Punog dojma radi, prenosimo ovaj »elaborat« o jaknama  iz Rijeka plusa u integralnom obliku.




– Govorimo o jaknama troslojne površine tkanine. Površinska je tkanina otporna na habanje i vodenu paru, a riječ je o goretex materijalu, otpornom na vremenske uvjete, s dvokomponentnom membranom i funkcionalnim slojem. Isto tako, riječ je o jakni koja ima umetak/jaknu koja može funkcionirati i samostalno. U principu je riječ o dvije jakne koje mogu funkcionirati svaka za sebe, a spajaju se u jedan odjevni predmet, odnosno nose se obje u hladnim, zimskim uvjetima.


Također, rukavi jakne su odvojivi patent zatvaračem čime se također dobiva upotrebljivost jakne za proljetno i jesensko razdoblje, a na donjem je dijelu aplicirana i reflektirajuća rebrasta sigurnosna traka. Riječ je o polivalentnim jaknama za proljeće, jesen i zimu, a koje spadaju u zaštitnu radnu odjeću, i koje su radnici na terenu dužni imati, a sukladno Propisniku službene i zaštitne odjeće za radnike Rijeka plusa, kao i Procjeni rizika koji smo dužni imati sukladno Zakonu o zaštiti na radu –  nisu se štedjeli u Smojverovom uredu na riječima. I ne samo to, u ovom su se gradskom komunalnom poduzeću, koje vodi lukrativne komunalne poslove gradskih parkirališta i tržnica, naglasili i to kako bi njihovom »procjenom rizika«  ove jakne trebale potrajati barem četiri godine.


Lijepo poslovanje


Dobavljač ovih »polivalentnih« jakni za Rijeka plus je Rio biz. Riječ je o privatnoj tvrtki u vlasništvu Nevenke Butorac, u kojoj je do unazad dvije godine direktor bio njezin suprug Dean Butorac, direktor i suvlasnik RIO-a, Riječke industrije odjeće. Ova privatna tvrtka Butorčevih osnovana je 2012. godine s temeljim kapitalom od 20.000 kuna,  a sudeći prema prihodima koji se u prošloj i pretprošloj godini vrte oko 4,5 milijuna kuna, sasvim dobro posluje.


Smojver i  Butorac ne bi trebali biti jedan drugom potpuno nepoznati jer je RIO trgovina, u kojoj je Dean Butorac član uprave, prije četiri-pet godina dobio posao na šivanju službene odjeće za Autotrolejeve vozače. U  direktorsku fotelju riječkog gradskog prijevoznika početkom prošle godine zasjeo je drugi čovjek, a nedavno je proveden novi natječaj za službenu odjeću. Konkurirao je i Rio biz Butorčevih, međutim, nije odabran, sudeći prema žalbi koja je uložena pred Državnom komisijom za kontrolu postupka javne nabave.