Ima svega, ali ne i gužvi

Police knjižara pune školskog pribora – kupci čekaju rujan

Ingrid Šestan Kučić

Prvi udžbenici u knjižare će stići nakon 25. kolovoza i tek tada treba očekivati navalu kupaca, jer roditelji najčešće i udžbenike i pribor kupuju odjednom. Izuzetak su roditelji prvašića koji žele na vrijeme opremiti svoju djecu pa već sada kupuju, najčešće školske torbe 

RIJEKA Prepune police i ponuda za svačiji ukus – najkraći je opis riječkih knjižara koje su unatoč činjenici što je tek početak kolovoza spremne za ranorujansku navalu kupaca na školski pribor. Iako i sada tu i tamo zaluta pokoji roditelj i to najčešće prvašića, jer oni su najnestrpljiviji kada je u pitanju nabavka školskog pribora, Gordana Samac i Željka Dragaš iz V.B.Z. knjižare na Korzu kažu da se prava navala kupaca očekuje tek s početkom školske godine. Prvi udžbenički naslovi, dodaju, na police te knjižare počet će stizati tek nakon 25. kolovoza, a koliko će točno udžbenika kroz njihove ruke proći kažu da ne znaju, jer predbilježbe su se tek zaključile. Nova generacija udžbenika čija će kupovina ove jeseni predstavljati udar na kućne budžete napunit će knjižare i stvoriti nepregledne redove, jer posljednje četiri godine zbog mogućnosti naslijeđivanja školskih knjiga knjižare i nisu bile pod neizdrživom opsadom roditelja.  – Ne možemo reći da već ne prodajemo pribor, jer odmah sa završetkom školske godine započne kupovina za narednu godinu, a među prvim su kupcima roditelji prvašića. Najčešće dolaze po školske torbe. Trenutno kupuje i puno turista, ali najveću navalu kupaca školskog pribora očekujemo kada počnu stizati užbenici. Roditelji najčešće ostave kupovinu pribora za sam kraj ljeta pa obave kupovinu užbenika i tempera istovremeno, kaže Samac. 




 S prvim školskim danima stižu pak novi troškovi poput troškova osiguranja, koje nije obavezno, a obično košta oko 40 kuna. Za užinu u školskoj kantini u prosjeku treba izdvojiti šest kuna dnevno, pa će iznos varirati mjesečno ovisno o broju dana, ali kreće se od 80 do 100 kuna. Ukoliko dijete ide u program produženog boravka onda školska prehrana, koja se sastoji od ručka i užine, zahtijeva mjesečno izdavajanje od 360 do 520 kuna ovisno o školi, dok je sve ostalo besplatno, a za učenike od 2. do 4. razreda usluga produženog boravka ovisi o razredu i dohotku po članu kućanstva te je cijena s obrocima oko 400 kuna.



  Najveći su potrošači, slažu se Samac i Dragaš, upravo roditelji prvašića, jer na njima se ne štedi, a u povećem financijskom zalogaju koji u pravilu premašuje tisuću kuna pomoć najčešće pružaju i nonići. 




  – Prvašićima treba baš sve i za njih se kupuju najčešće skuplje stvari, a za stariju se djecu ipak gleda da je jeftinije i često se kupuje na akcijama. Pored toga starijim učenicima ne treba baš sve pa se ta kupovina uglavnom svodi na popunjavanje školskog pribora, ističe Dragaš. 


  No, bez obzira radi li se o prvašiću ili starijem učeniku nepisano je pravilo da se školski pribor kupuje na rate. »Peglanje« kartica i kupovina na šest rata uobičajena je praksa kojom se nastoje što lakše prebroditi jesenski troškovi. 


  – Prvašići su najskuplji, jer im treba sve. Samo za pribor za likovni treba izdvojiti više od 200 kuna, a riječ je o kupovini mape, kistova, flomastera, vodenih boja, bojica, tempera, kolaža, glinamola i sličnog. Najveći izdatak predstavljaju školske torbe, a cijena im se kreće od 85 do 850 kuna. Najskuplje u sebi sadrže praznu i punu pernicu te vrećicu za tjelesni odgoj. Pune pernice koštaju od 99 do 215 kuna, a prazne od 40 do 150 kuna. Obične bilježnice su pak do 6 do 19 kuna, a one s tvrdim koricama od 15 do 40 kuna. Roditelji prvašića najčešće biraju školske torbe srednje cijene, od nekih 500 kuna i kada se tome doda pribor za likovni i bilježnice trošak samo školskog pribora premašuje tisuću kuna, kaže Dragaš.  To je tek početak pražnjenja novčanika, jer najveća stavka, pogotovo kada su u pitanju stariji školarci, kupovina je udžbenika. Iako u knjižarama kažu da cijene udžbenika još nisu dobili, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove je godine obećalo 15 posto jeftinije udžbenike, a prema njihovim tvrdnjama najveća cijena kompleta za prvi razred osnovne škole iznosit će 566 kuna. S rastom djeteta raste i cijena udžbenika pa nakon 5. razreda osnovne škole premašuje tisuću kuna po kompletu, a u srednjoj školi doseže dvije tisuće kuna. 

  U konačnici bez obzira radi li se o prvašiću ili starijem osnovcu te srednjoškolcu obitelji s dvoje djece čeka vruća jesen, jer jedna prosječna plaća nedovoljna je za pokrivanje svih troškova školovanja i to samo početnih troškova. Naime, izlazak iz knjižare ne znači i kraj troškovima, jer uz odjeću za broj većeg školarca, na popisu školskih potrepština su i tenisice čije se cijene kreću od 70 do 700 kuna, papuče od 50 do 300 kuna i više ako imaju anatomski kožni uložak, dok vrećica za obuću stoji dvadesetak kuna naviše. Kada se sve zbroji obitelj s dvoje školaraca za prvi školski dan mora izdvojiti najmanje pet tisuća kuna, a nerijetko je taj iznos i puno veći.


_______________________________


Cijene školskog pribora  

  Školske torbe 85 do 850 kuna 


  Bilježnice 6 do 40 kuna 


  Pernice 40 do 215 kuna 


    Vrećice za obuću 20 kuna naviše 


  Pribor za likovni 200 kuna naviše 


  Tenisice 70 do 700 kuna   Najviše cijene udžbenika    1. razred 566 kn 

  2. razred 590 kn 


  3. razred 588 kn 


  4. razred 623 kn 


  5. razred 1.025 kn 


  6. razred 1.025 kn 


  7. razred 1.248 kn 


  8. razred 1.232 kn 


  1. razred gimnazije 1.985 kn 


  2. razred gimnazije 1.741 kn 


  3. razred gimnazije 1.766 kn 


  4. razred gimnazije 1.733 kn