Adrijan Osmani i Ivan Crvić

Pokrenuli prvu teretanu za osobe s invaliditetom u PGŽ: Kod nas nisu bitne sprave, nego ljudi

Katarina Blažević

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Ono najvažnije što mi želimo postići je inkluzija. Želimo omogućiti osobama s invaliditetom da budu uključene u koliko god je moguće normalan život, a ovo je jedan od načina gdje mogu to i ostvariti, gdje mogu ojačati i psihički i fizički – kaže Adrijan Osmani



Sredinom siječnja riječko je područje postalo bogatije za još jedan fitness centar. Ovo i ne bi bila neka vijest da se ne radi o fitness centru koji je svojom ponudom otvorio neke nove mogućnosti i onoj skupini ljudi koja je zbog nedostatka adekvatnih rješenja uglavnom zakinuta za treniranje u takvim centrima. »Apollon Gym« prva je teretana u Rijeci, ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, koju mogu koristiti i osobe s invaliditetom.


Na ovaj značajan korak odlučila su se dvojica zaljubljenika u fitness koji već godinama veći dio svojega vremena provode u teretani gdje se i pojavila ideja o otvaranju fitness centra s programom za osobe s invaliditetom. Adrijan Osmani i Ivan Crvić prijatelji su, kolege, te odnedavno suvlasnici »Apollon Gyma« u Viškovu pomoću kojega nastoje ostvariti onaj najvažniji cilj – uključiti osobe s invaliditetom u društvenu zajednicu. Ono što ovu priču čini još posebnijom je to što je Adrijan Osmani i sam osoba s invaliditetom, ima cerebralnu paralizu.


Prva ideja


– Kolega Ivan i ja dolazimo iz svijeta fitnessa, duže smo vrijeme radili u teretanama na području Rijeke i Zagreba te smo u ključnom trenutku odlučili pokrenuti nešto svoje. Dok smo razmišljali što bismo otvorili i kako, prva ideja nam je bila: »Ajmo krenuti od nas samih, ajmo krenuti od onoga što smo mi prepoznali da u Rijeci nedostaje«. A što točno nedostaje? To da osobe s invaliditetom, različitih vrsta i stupnjeva, imaju prilike raditi u ugodnom okružju sa stručnim osobama. U Rijeci u ovome trenutku, kao i u županiji, ne postoji fitness centar koji je arhitektonski, opremom i kadrovski u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.





Mi smo prvi koji smo krenuli s nečime takvim te se nadamo da ćemo potaknuti i druge da nastave tim smjerom jer je ovo dobar pokušaj, ali je to još uvijek nedovoljno. Trebalo bi biti više ovakvih primjera – objašnjava Adrijan Osmani, suvlasnik teretane koja nije namijenjena samo osobama s invaliditetom, štoviše, ondje mogu trenirati svi koji imaju želju i volju.



Usprkos cerebralnoj paralizi, Adrijan Osmani je počeo odlaziti u teretanu koja mu je, kako naglašava, pomogla u fizičkom, ali i psihičkom segmentu. Upravo je i njegovo pozitivno iskustvo bio jedan od razloga zašto su se on i Ivan odlučili otvoriti ovaj program.


– Ja sam osoba s invaliditetom, imam cerebralnu paralizu kojom je zahvaćena jedna, lijeva, strana tijela. Meni je upravo fitness pomogao u prevladavanju osobnih strahova i predrasuda, a ta psihička razina u ovome je slučaju možda i značajnija. A svakako sam onda puno dobio i na fizičkoj razini, puno sam pokretljiviji, lakši, spretniji i jači. Moram reći da je bilo puno trenera koji su me odbili trenirati kada sam odlučio početi vježbati u fitness centrima. Ipak, bilo je trenera i koji su objeručke prihvatili takav izazov. S njima sam krenuo raditi i evo, sada smo tu gdje jesmo. A jedan od tih trenera bio je i Ivan. Zato sam s njime htio ponuditi nešto što je i meni pomoglo, odnosno takvo nešto učiniti dostupnijim na ovome području.



– Naravno, ovo je teretana za sve koji žele trenirati i baviti se fitnessom, svi su dobrodošli i na grupne treninge, kao i na individualne koje vodim kao fitness trener. A onda uz to, mi nudimo grupne treninge osobama s invaliditetom. Oni na treninzima imaju stručnu pomoć te prostor koji je posebno napravljen za njih. Ako nema visoki stupanj invaliditeta, osoba može raditi apsolutno sve u teretani kao i drugi članovi. Ali ako je veći stupanj invaliditeta, onda osobe idu u taj posebni program u našoj teretani gdje ne mogu raditi samo ja s njima, već moraju biti i stručne osobe, odnosno fizioterapeuti. Moja uloga je da s njima surađujem, asistiram im, pomažem u ostvarivanju toga programa – naglašava fitness trener i suvlas»Apollon Gyma« Ivan Crvić.


Poseban prostor


Osobe s invaliditetom u ovome će fitness centru ponajviše vježbati u odijeljenom prostoru gdje se mogu slobodno i sigurno kretati u invalidskim kolicima, ali nije isključeno niti da rade na ostalim spravama u teretani uz pomoć fizioterapeuta.


– Kada smo najavljivali da ćemo otvoriti teretanu za osobe s invaliditetom, kod mnogih je prva reakcija bila: »Ajme, pa kako će invalidi raditi na spravama?« Dakle, ovdje treba objasniti da njihov trening ne mora nužno uključivati rad na spravama i zato se radi u dogovoru s fizioterapeutima te će oni procijeniti što je njima potrebno i na koji način.



Program osmišljavaju fizioterapeuti koji dolaze iz ustanova za rehabilitaciju, znači radi se o stručnim osobama, a imamo i pomoć defektologinje Laure Grubišić koja nam pomaže u osmišljavanju programa i komunikaciji između trenera i klijenata te trenera i roditelja. Ideja je da se radi u manjim grupama, od pet do sedam osoba u grupi, a vježbe će se uglavnom bazirati na istezanje, opuštanje, rehabilitaciju, korektivnu gimnastiku te motoričke vježbe. Osobe s invaliditetom se, ovisno o stupnju, mogu u nekome trenutku koristiti i spravama, ali ono čime će sigurno početi svoje treninge su gume, trake, lopte i slična oprema – kaže Osmani.



Uz osobe s invaliditetom cijelo će vrijeme tijekom treninga biti fizioterapeuti koji su zaduženi i za stvaranje programa koji se kod svake osobe razlikuje, ovisno o stupnju i vrsti invaliditeta. Viša fizioterapeutkinja Tatjana Stanišić te fizioterapeuti Robert Mihaljević i Enea Kučan osobe su koje imaju iskustvo rada u ustanovama za rehabilitaciju, a u ovome će fitness centru raditi honorarno.


– Dosad su se uglavnom javile osobe s cerebralnom paralizom te bismo kod njih, naprimjer, prilagodili vježbe ovisno o tome što im točno treba, od stabilnosti do jačanja muskulature. Ukoliko je osobi pokretljiv gornji dio tijela, radili bismo na jačanju mišića ruku i trupa kako bi se osobe lakše koristile invalidskim kolicima ili odrađivale druge zadatke. Ako mišići dovoljno ojačaju može se prijeći i na »bench« ili druge sprave u teretani. Naravno, sve uz pomoć fizioterapeuta – kaže Robert Mihaljević dodajući da u program mogu biti uključene i osobe s težim oblikom invaliditeta.


– Ovaj program u teretani mogu koristiti i osobe kod kojih nema aktivne mišićne kontrakcije te bismo s njima onda radili pasivne vježbe. U tom slučaju fizioterapeut pomiče noge ili ruke osobe i tako izvodi određene vježbe. Time radimo na mobilnosti i održavanju dužine mišića.



Adrijan i Ivan prve su prijave već počeli primati, nedostaje im još jedna osoba kako bi se prva grupa mogla formirati.


– Zasad su se javile osobe s cerebralnom paralizom te ćemo uskoro sigurno krenuti s treninzima prve grupe. Radit će se tri puta tjedno, a cijenu ćemo još dogovoriti. Sigurno će biti pristupačno za sve, najvjerojatnije će se cijene kretati kao i kod ostalih koje imamo u programu teretane – najavljuje Crvić.


A neki budući korisnici teretane već su vidjeli gdje će trenirati na otvorenju održanom 13. siječnja ove godine. Zadovoljna i sretna lica poticaj su Adrijanu i Ivanu da se ovaj program razvije te da im se ostvare ciljevi koje su si zacrtali prije otvorenja fitness centra.


Ravnopravnost


– Moram reći da nas je jako razveselilo kada je bilo otvorenje, već su tada došle prve osobe s invaliditetom koje su se uvjerile kako ovo izgleda te su svi bili jako sretni i zadovoljni. To je ono najvažnije što mi želimo postići – inkluzija. Želimo omogućiti osobama s invaliditetom da budu uključene u koliko god je moguće normalan život, a ovo je jedan od načina gdje mogu to i ostvariti, gdje mogu ojačati i psihički i fizički. Prvenstveno ih je dobro uključiti u ovaj program zbog socijalizacije, na ovaj su način ravnopravno uključeni u društvenu zajednicu, a sve je stručno posloženo – objašnjava Osmani dodajući da su se javili i udrugama u Rijeci i okolici s kojima bi željeli postići suradnju u ovome programu.



– Kolega Ivan i ja smo suvlasnici, sami smo odlučili otvoriti privatni posao, uložili smo svoj privatni novac. Hrvatski zavod za zapošljavanje nas je poduprijeo poticajem, a kod stvaranja programa imamo podršku stručne javnosti koja s nama surađuje, tu posebno treba istaknuti Lauru Grubišić. Poslali smo i službeno pismo namjere svim udrugama na razini grada i županije kako bismo ih obavijestili o ovome programu te im ponudili suradnju. Ideja neće zaživjeti ukoliko ne postoji suradnja šire zajednice – ističe poduzetni dvojac.


Kako na kraju naglašavaju Adrijan i Ivan, poziv je upućen svima, u teretanu mogu dolaziti i potpuno zdrave osobe, kao i one s invaliditetom, bilo kojega stupnja ili vrste.


– Mi se obraćamo širem spektru. Otvoreni smo za rad s osobama koje pate od bilo koje vrste ili stupnja invaliditeta, poziv je upućen apsolutno svima. Želimo stvoriti suživot potpuno zdravih osoba i osoba koje imaju invaliditet. Želimo uključiti sve. Na kraju moram i napomenuti: uspješna teretana nisu sprave, to su ljudi, odnosno klijenti – zaključuje Osmani.