Napokon

Pokrenula se lavina: Trećemajci zatrpani potpisima vjerovnika koji vjeruju u opstanak škvera

Orjana Antešić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Jučer se došlo do iznosa od 88 milijuna kuna, a bitan pomak dogodio se nakon što su iz HEP-a dostavili izjavu kojom pristaju da 85 posto svojih potraživanja, oko 10,5 milijuna kuna, stave u mirovanje



RIJEKA – Nakon laganog »kuburenja« i »hoćemo – nećemo«, jučer se konačno pokrenula lavina potpisivanja sporazuma s dobavljačima i kooperantima »3. maja«, što je praktički još jedini uvjet koji valja preskočiti da bi Vlada odobrila jamstva za kredit od 150 milijuna kuna. Jučer do 14 sati uspjelo se doći do iznosa od 88 milijuna kuna koji su obuhvaćeni ovim sporazumom s dobavljačima i kooperantima, na način da im se odmah čim se realizira kredit plati 15 posto dok se na ostatak potraživanja stavlja dvogodišnji moratorij.


Prema onom što smo čuli od predsjednika Nadzornog odbora »3. maja« i sindikalca Juraja Šoljića, taj bi iznos još trebao rasti. 


Veliki skok


Direktor »3. maja« Edi Kučan i njegov tim ljudi radit će i sastančiti s vjerovnicima danas i sutra, da bi se u nedjelju, 1. rujna u večernjim satima napravila završna lista, u ponedjeljak ujutro još ažurirala i, prema dogovoru, odmah poslala u resorno Ministarstvo gospodarstva.




Šoljić kaže da je ovaj veliki skok koji se dogodio jučer svima donio veliko olakšanje, no isto tako ističe da utakmica još uvijek nije završena. Ponovno je pozvao sve kooperante i dobavljače koji to još nisu učinili da do nedjelje dostave izjave, da se učini taj zadnji napor i preskok koji nosi nastavak proizvodnje u riječkom brodogradilištu.


Bitan pomak dogodio se nakon što su iz HEP-a jučer dostavili izjavu kojom pristaju da 85 posto svojih potraživanja, baš kao i svi ostali vjerovnici, stave u mirovanje, a riječ je o nekih 10,5 milijuna kuna, koliko tvrtke iz HEP grupe ukupno potražuju od »3. maja«. Kako doznajemo, nemali je broj kooperanata i dobavljača upiralo prstom upravo u ta HEP-ova potraživanja, htijući vidjeti hoće li i ova državna kompanija sačekati s potraživanjima.


Vremena je malo


Vjerojatno je to bio okidač nakon kojeg je nekoliko najvećih trećemajskih vjerovnika, čija se potraživanja mjere u višemilijunskim iznosima, jučer također stavilo potpis i pečat na sporazum kojim se reguliraju njihova potraživanja.


Podsjetimo, u igri je ukupno 138 milijuna kuna potraživanja koja bi se trebala na ovaj način regulirati s vjerovnciima. Dobra je vijest da je još malo potrebno pa da se zagazi prema zadnjoj trećini puta. Vremena je, istina, malo, 1. rujna je sutra, a već u ponedjeljak ujutro, nakon što se zaključi i pošalje lista u Ministarstvo gospodarstva, uslijedit će trenutak istine za »3. maj« – je li preskočio i zadnju stepenicu koja ga dijeli od spasonosnog kredita i povratka proizvodnje u pogone.