Replika poznatog kipa

Poklon Rijeke: Kamovljeva skulptura putuje u Barcelonu

Damir Cupać

Skulptura je autorski rad akademskog kipara Zvonimira Kamenara, a njezin izvornik postavljen je na Titovom trgu u Rijeci. Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar pojasnio je da je Grad Rijeka platio za izradu replike oko 400.000 kuna



RIJEKA Grad Rijeka poklonit će Gradu Barceloni skulpturu Kamov sa željom odavanja počasti velikom hrvatskom književniku Janku Poliću Kamovu, koji je u dobi od samo 24 godine preminuo upravo u Barceloni.


Skulptura je autorski rad akademskog kipara Zvonimira Kamenara, a njezin izvornik postavljen je na Titovom trgu u Rijeci. Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar pojasnio je da je Grad Rijeka platio za izradu replike oko 400.000 kuna, da je ona u ljevaonici u Zagrebu i čeka da krene k svom novom domu u Barceloni. Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je Rijeka dobila veliku čast što će u tom gradu biti postavljena Kamovljeva skulptura.


– Barcelona je vrlo atraktivan grad i ima puno takvih inicijativa, a mi smo dobili tu mogućnost, zbog čega zahvaljujem gradonačelniku Barcelone i hrvatskom počasnom konzulu u tom gradu. Darovana skulptura postavit će se u parku bolnice – Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Riječ je o kompleksu građenom početkom 20. stoljeća koji je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturno dobro koje je isprojektirao art nouveau arhitekt Lluís Domenech i Montaner. Zahvaljujem i Zvonimiru Kamenaru koji je prihvatio ovu ideju i omogućio da dođe do realizacije – izjavio je Obersnel.