Svečano u Guveru

Pohvale zaslužnima za razvoj i promidžbu tehničke kulture grada Rijeke

Bruna Matičić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Odlukom upravnog odbora Zajednice tehničke kulture nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Mladenu Peranu za doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture u Rijeci te za rad s mladima



RIJEKA – Zajednica tehničke kulture Rijeka u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja upriličila je svečanu podjelu nagrada i priznanja za 2019. godinu, a tom prigodom otvorena je i izložba »Mjerni instrumenti tvornice Iskra«.


Svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković i viša stručna suradnica za sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Suzana Badurina.


Pridružili su im se počasni gosti iz Slovenije, Jozef Školč, glavni tajnik Zveze za tehničko kulturo Slovenije, Natalija Polenec, direktorica Tehniškog muzeja Slovenije i njezin suradnik Orest Jarh te ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić, a svečani program nastupom je upotpunio mješoviti pjevački zbor KUD »Halubjan«.


Laureati




Dvadeset i četvrtu godinu za redom, točnije od 1995. godine, Zajednica tehničke kulture Rijeka dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima svojih članica i pravnim osobama koji su svojim radom pridonijeli razvitku tehničke kulture grada Rijeke.


Odlukom upravnog odbora Zajednice Nagradu za životno djelo u obliku makete »Spasilac obale« posmrtno je dodijeljena Mladenu Peranu za doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture u gradu Rijeci te za rad u programima rada s mladima Zajednice tehničke kulture Rijeka. Zajednica tehničke kulture uručila je godišnje nagrade članovima brojnih udruga: Tihani Welle, Aleksandru Tomuliću, Dragomiru Sudanu, Mateju Ružiću, Dariju Dorčiću.


Priznanja za postignute rezultate u radu i širenju tehničke kulture primili su: Karlo Smirčić, Leo Medenčić, Marino Radan, Ivica Filipović i Dario Jurjević.


Nagradu za novinara, i to za kontinuirano medijsko praćenje rada i djelatnosti Zajednice tehničke kulture Rijeka primila je naša novinarka Sanja Gašpert.


Kazimir Mihić i Sanja Gašpert / Foto: D. ŠKOMRLJ


Kazimir Mihić i Sanja Gašpert / Foto: D. ŠKOMRLJ



Uz navedene, jubilarnu nagradu povodom pedeset godina postojanja i rada primio je Sportski ribolovni klub »Viktor Lenac« Rijeka te Akademsko astronomsko društvo Rijeka, koje ove godine slavi četrdeset i pet godina postojanja.Posljednja nagrada dodijeljena je Tomislavu Matiću, mentoru iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, koji je svojim zalaganjem dao doprinos programima Zajednice tehničke kulture Rijeka, ali i u provedbi projekata Tehničkog centra mladih.

Zanimljiva izložba


Dodjeli nagrada i priznanja prethodilo je otvorenje međunarodne izložbe »Mjerni instrumenti tvornice Iskra« koju je Zajednica tehničke kulture Rijeka ostvarila u suradnji s Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



Izložba sadrži mjerne uređaje opće upotrebe, ali i specijalizirane aparate za profesionalnu uporabu u elektronici, telekomunikaciji, optici i drugim djelatnostima, te nekoliko eksponata iz kolekcije Muzeja tehničke kulture riječke Zajednice tehničke kulture.


Svi zainteresirani će do 4. travnja moći pogledati oko stotinu električnih brojača koje je tvornica Iskra Kranj proizvodila od 50-ih godina prošloga stoljeća.