Promjena plana

Pogon budućnosti: Harterina energana postaje inkubator kreativnih industrija i inovacija

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Dogovorom između gradskih odjela za poduzetništvo, kulturu i razvoj da se postojeći projekt izmijeni u projekt rekonstrukcije Energane u Akcelerator i Start up inkubator kreativnih industrija i društvenih inovacija za koji će biti potrebno ishoditi izmjenu građevinske dozvole



Iako je Grad Rijeka od 2013. godine izrađivao projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Energane u Harteri u muzejski prostor, od toga se projekta odustalo, unatoč tome što je tvrtka Prag d.o.o. izradila glavni projekt te je ishodovana građevinska dozvola.


– Nakon predaje glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju postojeće zgrade Energane u bivšoj Tvornici papira i prenamjenu u muzejski prostor, nakon višekratnih neuspjelih pokušaja pronalaženja sredstava iz europskih fondova, otvorio se prostor za financiranje rekonstrukcije kroz programe ITU mehanizama Urbane aglomeracije Rijeka odnosno EPK 2020.


Postignut je dogovor između Odjela za poduzetništvo, Odjela za kulturu te Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem da se postojeći projekt izmijeni u projekt rekonstrukcije Energane u Akcelerator i Start up inkubator kreativnih industrija i društvenih inovacija za koji će biti potrebno ishoditi izmjenu građevinske dozvole. Rezultat prethodno navedenog dogovora, odnosno promjena razvojnog smjera predmetnog objekta negiraju potrebu izrade izvedbenog projekta te ishođenje uporabne dozvole za muzej, u vrijednosti 50 posto ukupno ugovorenog iznosa, što iznosi 181.250 kuna te je ugovor u tom dijelu sporazumno raskinut – navode u Gradu Rijeci.




U Gradu Rijeci naglašavaju da nisu uspjeli osigurati sredstva za muzejsku namjenu prostora unatoč brojnim nastojanjima.



Ciljani korisnici kojima je prostor namijenjen za razvoj ideje, učenje, proizvodnju, rad, promociju, povezivanje i širenje partnerstva su maturanti srednjih škola, studenti, mladi talenti, kreativni poduzetnici, privatne firme u domeni kreativnih industrija, developeri, inovatori, obrti, nevladine udruge i društva koja se bave socijalnim inovacijama.


– Startup inkubator koji djeluje u Rijeci od 2013. godine, radi potrebe širenja kruga korisnika i mentora te pripreme i selekcije za ostale korisnike Start up mreže i planirane nove aktivnosti, preselit će se iz prostora u Ružićevoj u zgradu ex. Energane, u kojoj se planira smjestiti i novi projekt za intenzivan razvoj novonastalih firmi kroz partnersku mrežu uspješnih tvrtki na tržištu, pod radnim nazivom Akcelerator. Ulaganjem u adaptaciju, kvalitetnu opremu i tehnologiju potrebnu za razvoj kreativnih djelatnosti, privući će se veći broj korisnika i posjetitelja javnih događanja. Time se želi oplemeniti ova lokacija, koja će vremenom putem kvalitetnog godišnjeg programa osuvremeniti širu okolicu.


Dinamički plan realizacije projekta Energane/Start-up inkubator za kreativne industrije i društvene inovacije, ovisi o tijeku razvoja samog ITU mehanizma tj. o planiranju i koordinaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – MRRFEU. U planu je ishodovanje građevinske dozvole do kraja 2017. godine, kažu u Gradu Rijeci i zaključuju da se promjenom namjene iz muzeja u Akcelerator, za što su osigurana sredstva kroz Urbanu aglomeraciju, započinje s revitalizacijom područja bivše tvornice papira i to prije svega za mlade. Pridonijet će stvaranju pozitivnog okruženja organiziranjem coworkinga, izložbi, sajmova, prezentacija i radionica.



Novonastale okolnosti


– Kako je u međuvremenu Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture, obnova bivšeg industrijskog kompleksa »Rikard Benčić« u koji će se smjestiti Muzej grada Rijeke, postala je prioritet i za to su osigurana značajna sredstva iz europskih fondova. Postojeći projekt Energane adaptiran je za potrebe projekta koji je dio gradske strategije. Potrebe Odjela za poduzetništvo i Odjela za kulturu u velikom dijelu se preklapaju, a postojeći, stari koncept projekta rekonstrukcije u konstruktivnom i prostornom dijelu bez većih izmjena može udomiti nove funkcije – tvrde u gradskoj upravi.


U tijeku izvršenja Ugovora došlo je do navedenih novonastalih okolnosti za koje nije odgovorna tvrtka Prag d.o.o., a radi kojih je bilo potrebno raskinuti ugovor.


– Ugovorne strane su se usuglasile da je izrađivač projektne dokumentacije za rekonstrukciju Energane u bivšoj Tvornici papira u muzejski prostor izvršio poslove izrade glavnog projekta te ishođenja građevinske dozvole, dok izrada izvedbenog projekta i ishođenje uporabne dozvole neće biti potrebno. Razvoj izrade konačnog projektnog zadatka uređenja objekta uvjetovan je sagledavanjem ukupnih potreba planiranih djelatnosti, odnosno potreba proizašlih iz uvođenja novih modela poslovanja, poslovnih procesa te adekvatne opreme. U smislu definiranja prostornih i ostalih potreba za inkubiranje, odnosno osiguranje prostorne i programske platforme za inicijalni rad tvrtki iz domene kreativnih industrija, osnovan je radni tim s predstavnicima sva tri odjela.


Tim radi na analizi ciljanog tržišnog segmenta primarno kroz razgovore s njegovim akterima i potencijalnim korisnicima, odnosno kroz uspostavljanje kontakata sa sličnim inkubatorima i gospodarskim subjektima u zemlji i regiji te s predstavnicima učeničkih zadruga, škola, sveučilišta i mentorima koji su uključeni u projekt Startupa, pojašnjavaju u Gradu Rijeci i dodaju da projekt doprinosi provedbi strategija, politika i programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture te će međunarodno povezati sudionike kroz edukacije, razmjenu znanja i iskustava u području kreativnih industrija, a time pridonijeti poboljšanju poduzetničkih vještina.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Partnerstvo sa Sveučilištem


U Gradu Rijeci tvrde da će projekt osnažiti partnerstva s fakultetima, školama, Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Riječkom razvojnom agencijom Porin i asocijacijama poduzetnika te pridonijeti stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja. Korisnicima će se pružati napredne poslovne usluge kroz pomoć u izradi poslovnih planova, suvremenu izradu prototipa proizvoda i kroz umjetničke obrte, pripremu audiovizualnog materijala u sferi filmske, fotografske i gaming industrije, kao i prijenosom znanja ključnih dionika partnerske mreže. Mreža bi trebala pridonijeti povećanju samozapošljavanja.


– Prostor Energane omogućit će Startup mreži zajedničko informiranje i prezentaciju projekata nastalih unutar Startup mreže, a u tom smislu bi djelovao info punkt s izložbenim prostorom, multifunkcionalna dvorana namijenjena za zajedničke edukacije, izložbe, sajmove, promocije i događanja, a njeni smještajni kapaciteti omogućili bi boravak sudionika iz zemlje i inozemstva važnih za uspostavu poslovnih odnosa, prijenos znanja i edukaciju korisnika. Dio sadržaja koji će rezultirati prototipovima dalje će se razvijati unutar specijaliziranih usluga unutar Startup mreže.


U Energani je potrebno stvoriti poticajno okruženje u kojem će pored firmi, i kreativni pojedinci imati mogućnost raditi na ispitivanju potencijala svojeg rada, kao i obaviti umrežavanje i učiniti dostupnima usluge Energane i tamo prisutnih industrija koje im mogu pomoći u mogućim pripremama za profesionalan nastup na tržištu – navode u Gradu Rijeci.