Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Dodijeljeno

Poduzetnicima i OPG-ovcima iz PGŽ uručeni ugovori o potporama

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 20:53 2019-07-23T20:53:34+02:00

Radi se o sredstvima za nabavku opreme i strojeva za male poduzetnike i poljoprivrednike, za sufinanciranje dokumentacije za njihove prijave za natječaje za EU sredstva, kao i za dodatna ulaganja u turizmu

RIJEKA - Župan Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenikom Petrom Mamulom i pročelnicom za poduzetništvo Melitom Raukar, okupio je u Županiji poduzetnike i vlasnike poljoprivrednih gospodarstava s područja otoka i priobalja, dodijelivši im ugovore o bespovratnim sredstvima iz programa provedbe mjera ruralnog razvoja PGŽ za ovu godinu.

Iznos potpora za poduzetnike je gotovo milijun i pol kuna, a za vlasnike poljoprivrednih gospodarstava 500.000 kuna.

Radi se zapravo o sredstvima za nabavku opreme i strojeva za male poduzetnike i poljoprivrednike, kao i za sufinanciranje dokumentacije za njihove prijave za natječaje za EU sredstva, kao i za dodatna ulaganja u turizmu. Dosad je odobreno više od 140 potpora ukupne vrijednosti oko 3,2 milijuna kuna, i to pretežito poduzetnicima iz Gorskog kotara, te priobalja.

- Prije svega, želim vam čestitati što uopće postojite, proizvodite i zapošljavate sebe ili druge. U današnje vrijeme i to je uspjeh, a onda vam čestitam i što ste napisali projekte koji su zadovoljili uvjete našeg natječaja. Nadam se da ćemo se vidjeti na vašim gospodarstvima i imati prilike i kušati ono što proizvodite, rekao je brojnim okupljenima župan Komadina.

Zamjenik župana zadužen za regionalni razvoj Petar Mamula poručio je poduzetnicima i OPG-ovcima kako se nada da će županijskli poticaji imati više efekta nego što sadašnja skromna sredstva iz ove tranše poticaja daju:

- Nadamo se da će ova sredstva iz godine u godinu rasti. Nažalost, država nas i ne prati koliko bi htjeli, zato su to limitirana sredstva, ali moram priznati da imamo velika očekivanja od novih zakonskih rješenja za brdsko-planinska područja i otoke, i možda jedan dio vas odluči i još dodatno ulagati na tim područjima, koja mi posebno potičemo, kazao je Mamula. Po njemu, općine i gradovi se u tim slabije razvijenim područjima doista trude da dodatno stimuliraju ljude da ostanu svojim demografskim mjerama, ali razvoj gospodarstva je najbolja gospodarska mjera, poručio je Mamula.

Kako je istaknuto, cilj ove razvojne mjere jest potaknuti konkurentnost poduzetnika malog gospodarstva na ruralnom području županije, a mjere će im omogućiti primjenu novih, suvremenih tehnologija koje će prodnositi povećanju produktivnosti, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Najviše prijava bilo je s područja priobalja, a nešto manje sa otoka, rečeno je na prijemu za poduzetnike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.